FIFA vergroot keuze voor jonge spelers met dubbele nationaliteit

20 oktober 2003

FIFA heeft op haar congres in Doha, Qatar, de keuzevrijheid voor jonge spelers met een dubbele nationaliteit vergroot. Door een statutenwijziging kunnen spelers met een dubbel paspoort voortaan tot hun 21ste jaar van nationaal team wisselen, zolang ze nog geen A-interland gespeeld hebben. Een speler als Collins John (18), die reeds jeugdinterlands voor Nederland speelde, zou nu de komende drie jaar alsnog voor zijn geboorteland Liberia kunnen kiezen.

Totnogtoe stelde de FIFA zich onverbiddelijk op. Wie ooit een officiële (jeugd)interland speelde kon een overstap naar een vertegenwoordigd team van zijn tweede vaderland uit zijn hoofd zetten.

Door op het FIFA-congres, dit weekend gehouden in Qatar, een statutenwijziging goed te keuren heeft de wereldvoetbalbond per 1 januari 2004 de ruimte vergroot om spelers met een dubbele nationaliteit tot hun 21ste jaar verjaardag de mogelijkheid te geven om van vertegenwoordigend elftal te switchen.


Collins John, geboren in Liberia, spelend voor Oranje
(foto: Proshots)

Een speler als FC Twente-speler Collins John, net achttien jaar geworden, zou nu tot zijn 21ste jaar alsnog kunnen kiezen voor zijn geboorteland Liberia. Mocht John echter voor zijn 21ste verjaardag een officiële A-interland in Oranje spelen, dan is switchen niet meer mogelijk. Ook is een wisseling van voetbalnationaliteit slechts één keer mogelijk.

De groeiende mobiliteit van de wereldbevolking maakt het thema van de dubbele nationaliteit steeds actueler. Een groot aantal westerse landenteams – met name Frankrijk – is al niet meer voor te stellen zonder de inbreng van spelers met Afrikaanse roots.

Of de nieuwe maatregel er toe zal leiden dat spelers van met name Afrikaanse afkomst juist vaker voor hun oorspronkelijke vaderland zullen kiezen moet afgewacht worden. Tenslotte kunnen spelers die eerder al voor een Afrikaans land speelden nu ook tot hun 21ste jaar verjaardag de omgekeerde weg bewandelen en bewust kiezen voor een westers landenteam. De Europese clubs, die Afrikaanse internationals vaak lange tijd moeten missen vanwege interlandverplichtingen, zullen hier ongetwijfeld bij de spelers op aandringen.