VVCS-team wint in Frankrijk

8 juli 2004

Een team van contractloze VVCS-leden heeft een selectie van de Franse spelersvakbond UNFP op eigen terrein met 1-0 verslagen. Het doelpunt werd gescoord door Öczan Özkaya uit een voorzet van Jeroen van Staveren. De wedstrijd werd gespeeld op het nationale trainingscentrum van de Franse voetbalbond, het Centre Technique National Fernand-Sastre te Clairefontaine. De komende weken staan er voor het VVCS-team ook nog wedstrijden tegen Duitse en Belgische contractloze profs op het programma.

De spelersvakbond VVCS heeft een ruime selectie samengesteld uit leden die deze zomer nog geen nieuwe contractaanbieding hebben gekregen. Door middel van het spelen van enkele wedstrijden wil de VVCS deze spelers de mogelijkheid geven om wedstrijdfit te blijven en zich onder de aandacht te spelen van clubs die nog op zoek zijn naar nieuwe spelers.

Het UNFP- en VVCS-team (rechts) voor aanvang van de wedstrijd.

Het elftal dat 7 juli tegen de Fransen speelde stond onder leiding van de trainers Hans de Koning en Jos van Eck, die eveneens op zoek zijn naar een nieuwe werkgever. De technische leiding heeft in principe de beschikking over een goede mix van ere- en eerste divisiespelers met bekende namen als Regillio Vrede, Kofi Mensah, Leonardo dos Santos, Humphrey Rudge en Dave Zafarin.

De technische leiding van het VVCS-team was in handen van Hans de Koning (links) en Jos van Eck (rechts).

Vanwege blessures en stages moesten echter een aantal spelers op het laatste moment afzeggen voor de reis naar het fraaie, 50 kilometer ten zuiden van Parijs gelegen trainingscentrum. Het kwam daarom goed uit dat de Belgische spelersvakbond Sporta de VVCS verzocht twee van haar spelers te laten meedoen. De Belgen Fabien Delbeeke en Sofian Benamar konden daarom als gastspelers het VVCS-team completeren.

Het fraai gelegen Centre Technique National Fernand Sastre is de thuisbasis van het Franse nationale team.

De Fransen waren reeds maandag op het complex in trainingskamp gegaan. De uitgebreide groep van 24 man kende enkele bekende namen, zoals de 33-jarige Pierre Laigle. De achtvoudig international speelde van 1997 tot 1999 voor Sampdoria, werd in 2002 nog landskampioen met Lyon, maar kreeg deze zomer geen nieuw contract aangeboden van zijn laatste werkgever Montpellier.

Regillio Vrede en Fabien Delbeeke leiden de verdediging, op de tribunes wappert de Nederlandse vlag.

Het VVCS-team kwam reeds na 8 minuten na een fraaie aanval op voorsprong. Peter van Putten stuurde Jeroen van Staveren aan de linkerflank weg, zijn afgemeten voorzet werd door Özcan Özkaya attent binnengeschoten. Niet veel later trof Van Staveren de lat na aangeven van Dave Zafarin. Met de soepel schakelende Leonardo als centrale man was het VVCS-team in deze fase overheersend.

In de rust luisterend naar de aanwijzingen van Hans de Koning en Jos van Eck. V.l.n.r.: Frits van Putten, Jeroen van Staveren, Peter van Putten, Leonardo, Rinie Stoppelenburg, Regillio Vrede, Dave Zafarin en Hans van der Woude.

In de tweede helft dreigde het VVCS-team in conditionele problemen te komen tegen de voortdurend doorwisselende Fransen. Hans van der Woude trok een keer aan de noodrem en incasseerde een gele kaart, de Fransen raakten nog een keer de lat boven keeper Rinie Stoppelenburg, maar uiteindelijk bleef de door Regillio Vrede geleide verdediging overeind.

In het Stade Pierre Pibarot was een groot aantal jeugdige Franse supporters aanwezig, er werd zelfs met een Nederlandse vlag gezwaaid en het Allez Pays-Bas rolde van de tribunes. Na afloop moesten de Nederlandse spelers dan ook het publiek bedanken en konden de spelers pas na een handtekeningensessie van twintig minuten moe maar voldaan de kleedkamers opzoeken.

Regillo Vrede bedankt na afloop het enthousiaste Franse publiek.

Na afloop werd een aantal spelers benaderd door enkele aanwezige makelaars die onder de indruk geraakt waren van de capaciteiten van de Nederlanders. De komende dagen zal blijken of deze contacten werkelijk tot nieuwe overeenkomsten zullen leiden.

Leonardo deelt handtekeningen uit.

De spelers spraken na afloop in elk geval van een zeer geslaagd initiatief. Het optreden van het VVCS-team zal de komende weken een vervolg krijgen als op 17 juli de Fransen voor de ‘return’ naar De Herdgang in Eindhoven zullen komen en op nader te bepalen data tegen een Belgische en Duitse selectie gespeeld zal worden.

UNFP – VVCS 0-1 (0-0)
8. Özcan Özkaya 0-1
Opstelling VVCS (met tussen haakjes hun laatste club):
Rinie Stoppelenburg (RKC Waalwijk); Frits van Putten (AGOVV), Regillio Vrede (FC Groningen), Fabien Delbeeke (SK Renaix), Peter van Putten (Go Ahead Eagles); Dave Zafarin (FC Kärnten), Leonardo dos Santos (ADO Den Haag), Hans van der Woude (AZ); Sofian Benamar (Antwerp), Özcan Özkaya (Eindhoven), Jeroen van Staveren (TOP Oss).