Kwetsende spreekkoren en de positie van de spelers

14 september 2004

Advocaat en publicist Pim de Vos bespreekt de kwetsende spreekkoren in zijn column.

Supporters van ADO Den Haag, die de vriendin van Rafael van der Vaart uitmaakten voor “hoer”, antisemitische leuzen scandeerden: “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas!” en wat al niet meer voor beledigende en discriminerende leuzen.

Ik geef het je te doen, rustig voetballen, of te fluiten terwijl je aan de zijlijn of de achterlijn nog geen vijf meter verwijderd bent van fanatieke supporters, die allerlei verwensingen naar jouw hoofd slingeren en discriminerende en beledigende opmerkingen maken, die van geen enkel respect getuigen!

Hoe zou het voelen om een vrije trap te nemen als je hoort dat een paar honderd man jouw vriendin uitmaken voor hoer of jou uitmaken voor hoerenjong of aap?

Hoe zouden clubbestuurders, bondsbestuurders en politie-agenten het vinden als zij ’s ochtends hun kantoor zouden inlopen en geconfronteerd zouden worden met supporters die tot alles in staat zijn?

Hoe zou de Minister van Justitie zich voelen als hij van zijn fiets stapt en zijn vrouw door driehonderd man wordt uitgescholden voor hoer?

En Balkenende die zijn mond vol heeft van normen en waarden?

John Jaakke Mag alleen maar met politie-escorte naar het Zuiderpark Stadion in Nederland. Een zogenaamd rechtsstaat waar Spong wordt opgepakt omdat hij zijn juridisch ontwikkelde jongeheer naast het naaktstrand showt.

Het normen en waarden-debat lijkt prachtig, maar stelt niets voor als de laffe overheid niet een daad stelt.

Waarom kan het Ajax-bestuur niet de namen krijgen van de verdachten die zich hebben schuldig gemaakt aan geweldpleging en mishandeling van Feyenoordspelers tijdens de wedstrijd tussen de beloftenteams van Ajax en Feyenoord?

Waarom werkt de overheid er niet aan mee dat de schuldigen worden gepakt?

Hoe lang zijn de clubs en de KNVB nu al bezig om boosdoeners die zich schuldig maken aan verbaal of fysiek geweld daadwerkelijk aan te pakken?

De typische polderdiscussie duurt al 25 jaar.

Niemand is verantwoordelijk, maar het supporterstuig gaat maar door.

Tijdens de interland Nederland-Tsjechië staat een groep van ongeveer tien supporters tegen het hek aan, luidkeels haar spelers en de grensrechter uitscheldend.

Geen steward of politie-agent te zien. Op een gegeven moment gooide een van die gekken een vol bekertje met water of frisdrank het veld op.
Maar goed dat het geen flesje was. Niemand die ingreep.

Hiddink bedreigd, Advocaat bedreigd en Ronald Koeman, toch altijd de rust zelve, na afloop van de wedstrijd tegen ADO, duidelijk aangeslagen voor de camera, zegt dat hij zijn mond maar houdt, omdat hij de volgende nog rustig zijn huis wil kunnen uitlopen.

Housemuziek aanzetten is symptomen bestrijden, niet de oorzaak.

Het heeft er veel van weg dat onze consensusmaatschappij niet weet hoe ze moet omgaan met fysiek en verbaal geweld, met het gevolg dat hooligans nog steeds vrij spel hebben. Ik laat dan ook nog buiten beschouwing dat ze met elkaar afspreken om een partijtje te gaan vechten, waarbij af en toe een dode valt. Waar het hier om gaat is dat die gasten nog steeds in het stadion zitten en dat “men” blijkbaar niet in staat is om met behulp van camera’s, stewards en de inzet van politie in een goede samenwerking tussen politie en de clubs de boosdoeners uit de stadions te weren. Dit is toch niet uit te leggen!

Pak die gasten en leg ze een stadionverbod op.

Voor mijn part via een kort geding. Als er voldoende bewijs is tegen iemand die zich in een stadion misdraagt, kan in kort geding een stadionverbod met een meldingsplicht en een dwangsom worden opgelegd.

Als de club het slachtoffer wordt van strafbare feiten die worden gepleegd in of rondom het stadion, is de club wat in het Wetboek van Strafvordering “benadeelde partij” wordt genoemd. Die kan zich dan stellen in een strafzaak en en het proces-verbaal opvragen. Dan wordt het aanhangig maken van een kort geding en het verhalen van de schade een stuk gemakkelijker.