VVCS wil onderzoek van KNVB naar spelersfondsen

25 augustus 2005

De VVCS vindt dat spelers niet meer zonder hun medeweten mogen worden verkocht aan beleggingsfondsen. Volgens de vakbond is er sprake van een ‘ondoorzichtige situatie’ en ‘oneigenlijk gebruik’ van transferrechten van spelers. ‘De KNVB moet deze werkwijze onderzoeken’, zegt directeur Louis Everard.

De VVCS reageert op het nieuws dat voetbalclub PSV de afgelopen jaren minstens veertien spelers heeft gestald bij drie beleggingsfondsen.

De spelers waren formeel in dienst bij PSV, maar de transferrechten werden doorverkocht aan deze investeringsfondsen. Bij verkoop van de spelers zouden de fondsen een percentage van de transfersom innen. Het was beleid van PSV om de betrokken spelers hierover niet te informeren.

 

Arjen Robben: zonder medeweten doorverkocht aan investeringsfonds (foto: Pro Shots)

Inmiddels probeert PSV een nieuw fonds op te zetten in samenwerking met een Portugese investeringsmaatschappij, de First Portugese Group. Van dit spelersfonds zullen particulieren aandelen kunnen kopen. Wanneer dit fonds van start gaat is nog onduidelijk.

 
Volgens VVCS-directeur Louis Everard is PSV niet de enige club die gebruik maakt van zulke financieringsconstructies. ‘Dit gebeurt in toenemende mate en op alle niveaus’, zegt Everard. ‘Het is een veelvoorkomend verschijnsel. De KNVB moet dit in kaart brengen en de clubs tot voorzichtigheid manen.’
 
De voetbalbond laat echter weten geen reden te zien om de regels aan te scherpen. ‘Zolang clubs binnen de regels van de KNVB handelen en ook arbeidsrechtelijk niets verkeerd doen, zien we geen reden’, zegt een woordvoerder. ‘Het is verder aan de clubs hoe transparant ze zijn jegens hun spelers.’