FIFPro World XI Awards uitgereikt

21 september 2005

Afgelopen maandag werden in Londen de FIFPro World XI Awards uitgereikt. Voor het eerst kozen voetballers van over heel de wereld zelf de beste spelers van het afgelopen seizoen. Ook de voetballers uit onze ere- en eerste divisie brachten hun stem uit. De Nederlandse cijfers weken iets af van de mondiale einduitslag.

Ronaldinho poseert bij entree van BBC’s Studios op de rode loper voor de massaal uitgerukte pers (Foto: Han Lans)

Ruim 38.000 profvoetballers van over heel de wereld werd eind april gevraagd hun stem uit te brengen op de beste doelman, de beste vier verdedigers, vier middenvelders en twee aanvallers van het seizoen 2004-2005. Dat leverde uiteindelijk de volgende FIFPro World XI op:

Doel: Dida (Milan)

Verdediging: Terry (Chelsea), Cafu, Nesta en Maldini (allen Milan)

Middenveld: Ronaldinho (Barcelona), Zidane (Real Madrid), Lampard en Makalele (beiden Chelsea)

Aanval: Eto’o (Barcelona) en Shevchenko (Milan)

De FIFPro Young Player of the Year Award ging naar Wayne Rooney (Manchester United). Een speciale prijs was er voor zijn teamgenoot Cristiano Ronaldo, die uit twaalf genomineerde jonge spelers de meeste stemmen kreeg per SMS van fans over heel de wereld.

Rooney and friends poseren met de Young Player Award op het galadiner (Foto: Han Lans)

Hoewel de verhoudingen aardig overeenkwamen verschilde de uiteindelijke World XI toch op een aantal plaatsen van het team dat tevoorschijn was gekomen als alleen naar de Nederlandse stemmen was gekeken. In totaal zouden vijf posities anders zijn ingevuld.

Zo kreeg onder de Nederlandse voetballers Chelsea-doelman Cech de meeste stemmen. De uiteindelijke winnaar Dida eindigde hier op nummer twee. Edwin van der Sar eindigde op plaats vier achter Buffon.

John Terry en Cafu werden ook door de Nederlandse spelers tot de beste vier verdedigers van 2004-2005 gerekend. Maar Jaap Stam en Roberto Carlos scoorden in Nederland beter dan Alessandro Nesta (5) en Paolo Maldini (7). PSV-verdediger Alex eindigde bij ons op de zesde plaats.

Frank Lampard op de persconferentie na afloop van het gala (Foto: Han Lans)

Op het middenveld werd één positie anders ingevuld. Niet Makalele (zesde) maar Steven Gerard werd door de Nederlandse spelers op het middenveld geposteerd. Kakà eindigde onder de spelers uit de ere- en eerste divisie vijfde, Mark van Bommel werd zevende.

Bij de aanvallers tenslotte eindigde Thierry Henry in Nederland net vóór Samuel Eto’o. Arjen Robben eindigde hier vierde, Adriano op een vijfde plaats.

De speler die wereldwijd de meeste stemmen kreeg en dus gekozen werd tot FIFPro World Player of the Year was Ronaldinho. Dat gebeurde met instemming van de Nederlandse stemmers: ook hier kreeg de Braziliaan de meeste stemmen, ruim voor nummer twee Frank Lampard.

Ronaldinho en Eto’o met hun awards in een privejet op weg terug naar Barcelona