Spelers voeren actie tegen kunstgras

10 oktober 2005

De uitslag van de grote spelersenquête van de VVCS liet weinig te raden over: 91% van de spelers in de eredivisie en 83% van de spelers in de eerste divisie stemden tegen betaald voetbal op kunstgras. Toch gebeurde er niets. De verantwoordelijke personen schoven de uitslag terzijde en gingen verder alsof er niets gebeurd was. Tijd voor de spelers om opnieuw hun stem te laten horen.

Zelfs Nico Jan Hoogma van Heracles liet in Sportweek weten dat voetbal op gewoon gras gespeeld moest worden. Dirk Kuijt gaf bij Talpa te kennen dat als alle clubs op kunstgras zouden spelen hij meteen met voetballen zou stoppen. En Gerard Wiekens, die zijn been brak op het kunstgras van FC Omniworld zonder dat er een tegenstander in de buurt was, liet al weten nooit meer een voet op kunstgras te zetten.


Rick Hoogendorp en Patrick van Diemen in hun actie-shirts, met VVCS-voorzitter Danny Hesp in hun midden. (Foto Marie-Therese Kierkels/PVE)

Hoog tijd dus om een vervolg te geven aan de ondubbelzinnige uitslag van de kunstgrasenquê
te. Niet alleen spelers, maar ook veel clubs lieten weten niets in kunstgras te zien. Een actie van twee volledige elftallen voor aanvang van een wedstrijd zou een duidelijk signaal afgeven.


De spelers van RBC Roosendaal en NAC Breda hadden al ingestemd om tijdens de warming-up shirts tegen kunstgras te dragen. Op last van het bestuur van RBC werd de actie afgeblazen.
Uit angst voor het verlies van sponsors, zegt VVCS-medewerker Marc van Hintum. Daarom moeten de spelers nu op persoonlijke titel actie voeren.


Want gelukkig zijn de spelers minder bevreesd om voor hun mening uit te komen. En dus gaat de shirts-actie verder. Het startschot is gegeven in Waalwijk, waar Rick Hoogendorp en Patrick van Diemen als eersten het shirt aantrokken met de tekst:
BETAALD VOETBAL: NATUURLIJK OP GRAS.


Hoogendorp:
Als ik over vijf jaar gestopt ben, dan mogen ze van mij best kunstgras aanleggen. Maar voor mij gaat er niets boven een echte grasmat met hier en daar een polletje.Hoogendorp won dit seizoen overigens wel op het kunstgras van Heracles en scoorde zelfs vanaf de strafschopstip.


Niet alleen spelers, maar ook het merendeel van de trainers en scheidsrechters zijn tegen kunstgrasvelden, zegt VVCS-voorzitter Danny Hesp. Deze partijen zullen we ook bij onze actie gaan betrekken.

VVCS-directeur mr Louis Everard wijst tenslotte op een juridische kant van de zaak: Als je arbeidsomstandigheden van werknemers drastisch veranderd kan dat in iedere serieuze bedrijfstak slechts na overleg met de werknemers. Van zon verandering van werkomstandigheden is hier toch duidelijk sprake. Maar de spelers wordt niets gevraagd en als ze hun mening geven wordt er niet naar geluisterd. Begrijpelijk dat de spelers zich daartegen verzetten.