Omkopingsgeruchten: voetballers vogelvrij verklaard

25 mei 2006

VVCS-directeur Louis Everard reageert op de geruchten dat omkopingspraktijken het Nederlands betaald voetbal in zijn greep zouden houden. ‘Nonsens’, was onze eerste stellige reactie en die mening zijn wij nog steeds toegedaan.’

‘Als Vereniging van Contractspelers zijn wij de afgelopen dagen voortdurend door de media bestookt om onze mening te geven over de geruchten dat in het Nederlands voetbal een omkopingsschandaal op het punt van uitbreken zou staan.

VVCS-directeur Louis Everard

‘Nonsens’ was onze eerste stellige reactie en die mening zijn wij nog steeds toegedaan. Daar heeft ook aan een artikel van twaalf bladzijden in de laatste Voetbal International niets aan kunnen veranderen. Integendeel, zou ik bijna willen zeggen.

Wie het artikel heeft gelezen kan niet anders concluderen dan dat de argumenten flinterdun zijn en het speculatieve karakter daarentegen van een zeer hoog gehalte is. Intussen wordt de voetballerij in het algemeen en sommige clubs en spelers in het bijzonder behoorlijk beschadigd. De VVCS beschermt haar leden en dat is nu meer dan ooit geboden.

Het afgelopen weekend heb ik voortdurend met Arnold Oosterveer, de zaakwaarnemer van ADO-doelman Dorus de Vries, en met de redactie van de GPD-bladen aan de lijn gehangen. Frits Barend schreef in een internet-column dat hij had vernomen dat De Vries bij een wedschandaal betrokken zou zijn en dat was voor de redactie van de GPD-bladen voldoende aanleiding het in hun dagbladen over te nemen.

Het geheel bleek nergens op gebaseerd te zijn en dat heb ik de betreffende redacteur in niet mis te verstane bewoordingen ook duidelijk weten te maken. Hij gaf toe dat hij zich wat al te zeer door de zucht naar een primeur had laten leiden, bood uiteindelijk zijn excuses aan en gaf De Vries vervolgens in zijn krant ruim baan om de zaak recht te zetten. Aardig, maar het leed was voor Dorus natuurlijk al geschied.

Inmiddels is ook alweer erkend dat Willem II en FC Utrecht ten onrechte bij het verhaal betrokken zijn. Ook hier geldt: leuk, maar de berichtgeving heeft het betaald voetbal inmiddels al schade berokkend. Bij een enquête uitgevoerd door het radioprogramma Standpunt.NL bleek dat maar liefst 93% van de Nederlandse bevolking meende dat omkoping ook in het Nederlandse voetbal voor zou komen.

Zij zullen denken: waar rook is, is vuur. Maar mijn vraag is: over welke rook hebben we het dan? Totnogtoe ligt er niet meer dan het verhaal van een al dan niet rancuneuze ex, waarbij ik ook nog eens grote vraagtekens zet bij de feiten die zij opvoert. Honderdduizend euro per wedstrijd voor het slecht spelen in een wedstrijd tegen Ajax, Feyenoord en PSV? Dat zelfs wordt uitgekeerd als de pogingen om te verliezen mislukten? Het lijkt me sterk. Ik heb contracten gezien van omkoping in België en daar viel er voor de hele selectie vijfduizend euro per wedstrijd te verdelen.

In zijn column beweert Johan Derksen dat allerlei als insiders opgevoerde specialisten – waaronder ondergetekende – de afgelopen week louter onzin hadden verteld. Alleen misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf kwam volgens Derksen met een zinnig verhaal. Was dat niet diezelfde Van den Heuvel die een week eerder met het verhaal kwam dat er in een muur tenminste twee lijken zouden zijn gemetseld, waarop de muur meteen werd afgebroken, zonder dat er iets gevonden werd?

Teleurgesteld ben ik ook in de reactie van Henk Kesler die meteen riep dat hij ieder onderzoek van harte steunde en dat er in deze zaak zo snel mogelijk duidelijkheid gebracht moest worden. Beter was het geweest als hij had gemeld dat er helemaal niets te onderzoeken viel omdat totnogtoe nergens uit bleek dat het Nederlands voetbal gebukt zou gaan onder welk goksyndicaat dan ook.

In het slot van zijn column stelt Johan Derksen dat er nu geen heksenjacht van gemaakt moet worden. Dat klinkt nogal hypocriet nadat er juist door VI zelf twaalf bladzijden aan de zaak gewijd zijn. En de hoofdredacteur het volgens mij voor het eerst in 40 jaar de moeite waard vond om een vrouw de cover van het voetbalblad te laten sieren.

Derksen stelt dat het verhaal het topje van de ijsberg zou kunnen zijn, maar houdt er ook nog rekening mee dat het een storm in een glas water kan blijven. Dat is nogal wat als je net twaalf bladzijden aan de zaak gewijd hebt.

Bij de VVCS horen wij in de wandelgangen natuurlijk meer dan je wekelijks in de kranten leest. Maar nooit hebben wij zelfs ook maar geruchten gehoord over wedstrijden die ‘geregeld’ zouden zijn door goksyndicaten. Navraag bij onze nog altijd actieve bestuursleden Patrick van Diemen, Jan Bruin en Robert Roest bevestigden dit nog eens. Ook de pas vorig jaar gestopte VVCS-voorzitter Danny Hesp, die het seizoen 2004-2005 samen met Damien Hertog bij RBC Roosendaal speelde, en Marc van Hintum hebben nooit iets gehoord dat in die richting wees.

Dat neemt niet weg dat een individuele speler misschien wel eens een aanbod krijgt. Dat zou kunnen, al hebben we ook daar geen aanwijzingen voor. Maar dat er in het Nederlands voetbal een omkopingsschandaal in de maak zou zijn als in België, Italië, Duitsland of Finland bestrijd ik ten zeerste.

Om in stijl van het onderwerp te blijven: ik durf te wedden dat er over drie maanden niemand meer over deze zaak spreekt en het inderdaad niet meer dan een storm in een glas water is geweest.’