VVCS zeer verontrust over schadelijke effecten kunstgras

31 mei 2006

De VVCS is geschokt door de resultaten van het vandaag verschenen rapport van adviesbureau Intron. In het rapport wordt gesteld dat spelen op kunstgras schadelijke gevolgen voor de gezondheid heeft.

Grote boosdoeners zijn volgens het rapport de kleine rubberen korrels die op het kunstgras gestrooid worden om de natuurlijke effecten van echt gras na te bootsen. Deze korrels, gemaakt van gemalen autoband, bevatten een veel te hoge concentratie pak’s. Blootstelling van de huid aan deze koolwaterstoffen kan leiden tot kanker.

Het kunstgras van Cambuur Leeuwarden

De VVCS heeft het Intron-rapport direct opgevraagd en laat bij monde van directeur Louis Everard weten zeer geschokt te zijn: ‘We gaan dit rapport grondig bestuderen, maar als daadwerkelijk blijkt dat voetballen op kunstgras schadelijk is voor de gezondheid, is het wat ons betreft direct afgelopen met het spelen op deze ondergrond. Het mag namelijk niet zo zijn dat de gezondheid van spelers in gevaar wordt gebracht, omdat clubs zo nodig op kunstgras willen spelen.’

‘Via Intron heb ik begrepen dat twee van de drie clubs, die op dit moment op kunstgras spelen, een veld hebben met een te hoge concentratie pak’s. Het kwaad lijkt dus al te zijn geschied’, aldus Everard.