FIFPro World XI: 40.000 spelers stemmen op hun favoriete elftal

21 juli 2006

Deze weken worden ruim 40.000 profvoetballers over de hele wereld uitgenodigd hun stem uit te brengen op de FIFPro World XI, het beste elftal ter wereld. Daarnaast wordt ook de FIFPro World Player of the year gekozen. Houssin Bezzai was de allereerste die zijn stem uitbracht.

Meer dan 40.000 stembiljetten in dertien verschillende talen lagen op 1 juli klaar op het hoofdkantoor van FIFPro in Hoofddorp om over de hele wereld verstuurd te worden. De stembiljetten zijn bestemd voor de nationale spelersvakbonden van de 42 belangrijkste voetballanden die aangesloten zijn bij FIFPro.

Ook de VVCS krijgt zijn aandeel. In ieder land zorgt de nationale spelersvakbond voor de verdere distributie naar de verschillende clubs. Half augustus moeten de stemmen van de 38 BVO’s weer binnen zijn.

Houssin Bezzai vult als eerste van 40.000 profvoetballers wereldwijd zijn FIFPro World XI in

Het stemmen kon beginnen op 10 juli, de dag na de WK-finale. Hoewel de stemming betrekking heeft op het hele seizoen 2005-2006 is het duidelijk dat het WK een belangrijke stempel op de uitslag zal drukken. Dat is al te zien aan de uitslag van de Houssin Bezzai, die de eer toekomt als eerste van de 40.000 profvoetballers zijn stem uit te brengen.

Bezzai, die als clubzoekende prof zich op 10 juli meldt bij de training het Team VVCS, gaat meteen zitten voor het invullen van zijn team. Het kost Bezzai een paar minuten om de elf namen op papier te zetten.

‘Een elftal naar mijn hart’, zegt Bezzai tevreden. Tenslotte kiest hij uit deze elf zijn FIFPro-speler van het jaar. Dat wordt Thierry Henry. Bezzai: ‘Henry heeft nog niet eens zo’n opvallend WK achter de rug, maar hij heeft bij Arsenal natuurlijk ook geweldig gespeeld. Met zijn techniek, snelheid en kracht heeft hij alles wat een spits moet hebben.’

De stemmen moet half augustus weer binnen zijn op het hoofdkantoor van FIFPro. Op 6 november wordt de FIFPro World XI op het FIFPro Awards Gala bekend gemaakt.