FIFPro World XI: Hoe kozen de Nederlandse spelers?

14 november 2006

De afgelopen zomer werden 43.000 profvoetballers van over heel de wereld uitgenodigd om te stemmen op de FIFPro World XI. De beste elf werden 6 november dor FIFPro bekend gemaakt. Net als vorig jaar werd Ronaldinho – óók door de Nederlandse spelers – gekozen tot FIFPro World Player of the Year.

Hij mag het nieuwe seizoen wat minder op dreef zijn en een ongelukkig WK achter de rug hebben, in de ogen van de profvoetballers is Ronaldinho nog steeds de beste. Tenminste in het seizoen 2005-2006, het jaar waarin hij met Barcelona de Spaanse titel en de Champions League won.
De uiteindelijke FIFPro World XI

Ook de Nederlandse profvoetballers kozen Ronaldinho tot wereldvoetballer van het jaar. De Nederlandse profs volgden voor een groot deel de meerderheid van de stemmers. Op basis van de Nederlandse stemmen zou het team van de FIFPro World XI slechts op twee plaatsen hebben afgeweken.

Niet Thuram maar de Spanjaard Puyol behoorde tot de vier verdedigers die de meeste Nederlandse stemmen ontving. En op het middenveld kozen de Nederlandse profvoetballers voor Frank Lampard. Dat is op zich niet zo heel verrassend, wèl dat dit ten koste ging van Zinedine Zidane. Nederland is namelijk, met Italië, het enige land ter wereld waarin Zidane niet in de FIFPro World XI werd gekozen.
De FIFPro World XI als het aan de Nederlandse profs had gelegen…

Net als vorig jaar wisten er geen Nederlandse spelers door te dringen tot de FIFPro World XI. Edwin van der Sar en Arjen Robben behoorden wel tot de 55 genomineerden met de meeste stemmen, die in een eerder stadium bekend werden gemaakt. Vorig jaar zaten zij ook bij de laatste 55, toen nog samen met Jaap Stam, Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij.