Voetballers gebaat bij CFK

30 november 2006

Maandag 27 november jongstleden organiseerde de FIFPro de afsluitende conferentie in het kader van de Sociale dialoog met de belangrijkste partijen in het internationale voetbal. Danny Hesp, Louis Everard en Ad Dieben waren namens de VVCS aanwezig.

Alle geledingen uit het voetbal waren aanwezig. Zo woonden naast vertegenwoordigers van FIFA en UEFA, de EPFL (organisatie van de leagues in Europa, waar ook de Eredivisie deel van uitmaakt), de G14 (de organisatie van de topclubs in Europa) de conferentie bij. Ook de Europese Commissie en diverse leden van het Europees Parlement gaven acte de presence.
 

Het ochtend programma stond in het teken van een onderzoek van Ernst & Young naar de belastingregelgeving in 21 Europese landen en een presentatie van Ben-Ivar Kolster, directeur van het Contractspelersfonds KNVB (CFK), over de condities waar een pensioenfonds voor betaald voetballers naar zijn mening aan zou moeten voldoen.

 
In het onderzoek van Ernst en Young werd met name gekeken naar de hoogte van de belasting in de verschillende landen, op welke wijze de belasting voor buitenlandse spelers in dat land is geregeld en of er voor alle voetballers een speciaal belasting regime is. Op basis van deze criteria eindigde Nederland op de tweede plaats van de 21 onderzochte landen, net achter Noorwegen.

Dat Nederland in dit onderzoek zo goed scoort is naast het speciale belastingtarief voor buitenlandse spelers in Nederland, voor een zeer belangrijk deel te danken aan het CFK, de Overbruggingsregeling voor de voetballers in Nederland. Met belangstelling werd dan ook de presentatie van Ben-Ivar Kolster gevolgd.

 
Nadat hij de werking van het CFK in Nederland had uitgelegd, ging hij in op de problemen die ontstaan als een speler een contract in een ander land tekent, en daardoor geconfronteerd wordt met een geheel ander pensioenstelsel of zelfs het ontbreken van een pensioenstelsel.

Hij pleitte er dan ook voor de pensionstelsels voor voetballers in de verschillende landen meer op elkaar af te stemmen, en zag daar voor met name de Europese Commissie en de FIFPro hier een centrale rol in weggelegd.