Oud transfersysteem kost clubs miljard

13 februari 2001

De clubs uit de Premier League hebben sinds 1996 elk voor tientallen miljoenen verlies geleden aan transfergelden. Het totale deficit voor de clubs uit de hoogste Engelse divisie bedraagt zelfs meer dan een miljard gulden. Ook de achttien clubs uit de Duitse Bundesliga hebben ruim geld toegelegd op de transfers-oude-stijl.
Opmerkelijke cijfers met het oog op de beslissing van de Europese Commissie over een nieuw transfersysteem.


De Engelse clubs hebben in het jaar 2000 meer dan anderhalf miljard gulden besteed aan transfergelden. Van onderling geldverkeer was nauwelijks sprake omdat het grootste deel werd besteed aan buitenlandse spelers. Slechts twee van de tien grootste transferdeals van het afgelopen jaar betrof een speler die van de ene Engelse club naar de andere verkaste: Emile Heskey ging van Leicester naar Liverpool en Rio Ferdinand ging voor 63 miljoen van West Ham naar Leeds en werd daarmee de duurste verdediger ter wereld.

De Daily Telegraph zette op een rijtje wat de Engelse clubs uit de Premier League uitgaven en ontvingen aan transfergelden in de periode 1996-2000. Van de twintig clubs verdiende alleen West Ham (mede dankzij Ferdinand) aan transfers. Southampton speelde quitte, de overige achttien clubs moesten zwaar bijbetalen.

Newcastle United spendeerde veruit het meest van allemaal (380 miljoen gulden), West Ham het minste (25 miljoen). Liverpool leed het meeste verlies (162 miljoen). Opvallend is dat de meest succesvolle clubs uit de Premier League – Manchester United en Arsenal – niet het grootste uitgavenpatroon kenden. Dankzij enkele lucratieve verkopen (Anelka, Overmars, Petit) verloor Arsenal zelfs in totaal maar zeven miljoen gulden, waarmee het na West Ham, Southampton en Ipswich op de vierde plaats staat.

In totaal hebben de clubs in de Premier League in de periode 1996-2000 ruim 1,3 miljard gulden verlies geleden op transferacties.

Is het oude transfersysteem dan zo geweldig lucratief voor de clubs uit de lagere divisies? Cijfers uit het seizoen 1995/96 laten inderdaad zien dat de clubs uit de Division 1, 2 en 3 winst – zij het zeer bescheiden – haalden uit hun transfers. Tegenover het verlies van 370 miljoen gulden in de Premier League staat een bescheiden winst van 23 miljoen in de Division 1, ruim 8 miljoen in de Division 2 en 10 miljoen in de Division 3. Het totale verlies van het Engelse profvoetbal bedroeg daarmee dat seizoen toch nog 329 miljoen gulden.

Cijfers uit de Duitse Bundesliga laten een zelfde beeld zien. De achttien clubs uit de hoogste Duitse divisie spendeerden in het jaar 2000 ruim 93 miljoen gulden aan transfers. De enige club die net zoveel verdiende als dat het uitgaf was München 1860. De overige zeventien clubs moesten allemaal geld bijleggen.