Zaak-Webster biedt spelers nieuwe mogelijkheden

10 mei 2007

Afgelopen vrijdag deed FIFA uitspraak in de zaak-Webster die in de zomer van 2006 ondanks een doorlopend contract van Hearts overstapte naar Wigan Athletic. De uitspraak van FIFA biedt ook Nederlandse spelers nieuwe mogelijkheden. De VVCS zet de feiten op een rijtje.

De regel waarvan Andy Webster als eerste speler heeft gebruik gemaakt, staat al sinds 2001 in de FIFA-reglementen. Deze regel geeft spelers tot 28 jaar de mogelijkheid om hun contract na drie jaar te verbreken, ook als het om een 4 of 5-jarig contract gaat. Voor spelers vanaf 28 jaar bestaat deze mogelijkheid zelfs al na twee jaar.

Met de uitspraak in de zaak-Webster heeft FIFA nu ook in de praktijk deze handelwijze goedgekeurd. FIFA biedt deze mogelijkheid overigens alleen bij internationale transfers.
Er dient wel een compensatiesom betaald te worden bij een dergelijke verbreking van het contract. Over de hoogte daarvan bestaat nog enige discussie. Volgens eerdere FIFA-instructies zou dat een bedrag moeten zijn van één tot maximaal anderhalf keer de restwaarde van het contract. Daaraan zouden nog enkele aspecten toegevoegd kunnen worden zoals bijvoorbeeld een evenredig deel van een eventuele transfersom die de oude club destijds voor de speler betaalde.

In het geval van een speler die drie jaar geleden voor een jaarsalaris van €300.000 een vierjarig contract tekende (nadat de nieuwe club een transfersom van €800.000 betaalde), zou dit voor de compensatiesom betekenen:

– 1 tot maximaal 1,5 keer de restwaarde van het contract = €300.000 tot maximaal €450.00
– een evenredig deel van de destijds betaalde transfersom = €200.000

In dit geval zou de compensatiesom dus op maximaal €650.000 uitkomen.

In de uitspraak in de zaak-Webster werd de compensatiesom op onduidelijke gronden op ₤625,000 gesteld, waar een bedrag van ₤300.000 meer voor de hand had gelegen. Om die reden zou Webster wel eens tegen de uitspraak in beroep kunnen gaan.

VVCS-directeur Louis Everard: ‘We weten dat FIFA bij het vaststellen van het bedrag ook het – veel hogere – nieuwe salaris van de speler in ogenschouw heeft genomen. Dat is juridisch gezien vreemd. Maar zelfs dan is het nog onduidelijk hoe dit bedrag nu precies tot stand gekomen is. Het bedrag is in onze ogen te hoog, maar in elk geval vele malen lager dan de ₤5 miljoen die Hearts aanvankelijk voor Webster vroeg. Daarom zou ook Hearts natuurlijk nog in beroep kunnen gaan.’

Andy Webster werd in het derde jaar van zijn contract bij Hearts door clubeigenaar Romanov gedwongen om bij te tekenen, een gebruikelijke zet om te voorkomen dat een speler na vier jaar de club transfervrij kan verlaten. Toen Webster aangaf zijn contract gewoon te willen uitdienen en niet bij te tekenen, werd de basisspeler naar de tribune verwezen. Ook deze handelwijze is door clubs in het verleden wel vaker toegepast.

Nu een speler de mogelijkheid heeft om een contract na drie of twee jaar te verbreken is de clubs in feite dit pressiemiddel ontnomen.

Everard: ‘Maar een speler hoeft niet in conflictsituatie te zitten om van deze regel gebruik te maken. Wel is het belangrijk te weten dat een speler zijn contract binnen 14 dagen na de laatste competitiewedstrijd van het seizoen dient op te zeggen.’

 

VVCS- en FIFPro-advocaat Wil van Megen (rechts) gaf tijdens een persconferentie in het Hampden Park in Glasgow uitleg over de zaak-Webster. Links Fraser Wishart en Tony Higgins van de Schotse spelersvakbond.