Afgekeurde Mark Looms: Heel blij dat ik me al jong heb verzekerd

8 januari 2015

Een verkeerde diagnose van een op zich simpele voetblessure kostte Mark Looms uiteindelijk zijn loopbaan als (prof)voetballer. ‘Tegen PSV werd ik in de rust gewisseld.  Ik kleedde me aan en ging naar huis. Ik heb daarna nooit meer een bal aangeraakt.’

De definitieve afkeuring volgde driekwart jaar later, in september 2013. ‘Ik had graag mijn eigen afscheid willen regisseren. Ik wilde nog een paar jaar doorgaan. Dan was het klaar. Zo had ik het voor mezelf uitgestippeld. Maar het was na PSV gewoon in één keer afgelopen’, baalt de nu 33-jarige Mark Looms nog steeds bij de herinnering aan die voor hem zwarte zondag van 23 december 2012.

Lang geleden, in zijn tweede of derde contractjaar bij Heracles, verzekerde hij zich als opkomende linksachter voor voetbal-ongeschiktheid. ‘Ik kan het me nog wel herinneren. We hadden een presentatie gehad, bij de club, tussen twee trainingen door. Die presentatie is me erg bijgebleven. Ik heb er goed en lang over nagedacht. Ik woonde toen nog thuis en ik heb er ook goed met mijn ouders over gesproken. Ik heb toen besloten om me te gaan verzekeren.’

In het begin van de 21ste eeuw was Mark Looms amper twintig en nog maar kort vaste basisspeler in Almelo. ‘Vooral jonge spelers hebben zoiets van: voor mij hoeft het niet. Het kost toch geld. Laat mij het geld maar ergens anders aan uitgeven. Maar het is oh zo belangrijk. Het kan zo maar gebeuren dat het over is.’ (Bij dekking van een €100.000,00 bedraagt de maandelijkse premie nog geen €90,00.)

Na de definitieve afkeuring in september 2013 had de ex-voetballer Mark Looms recht op het verzekerde bedrag, dat in één keer netto (belastingvrij) aan hem zou worden uitgekeerd. ‘Het hele traject van afkeuren en zorgen dat de uitkering op Marks bankrekening stond, heeft een maand of twee, drie geduurd’, aldus algemeen directeur Joseph Wannet van Wannet Sports Insurance. De ras-Twentenaar Looms keerde onderwijl terug naar Almelo, waar hij zijn woning had aangehouden. ‘Ik ben niet zo heel lang geleden weer eens bij Heracles in het stadion geweest. Dan zit je daar toch met een heel raar gevoel. De muziek klinkt, ze komen het veld op. Dan heb je het gewoon even lastig.’
Het leven raast door, ook voor de onfortuinlijke Mark Looms. Op 13 mei van dit jaar kreeg hij, in het Belgische Sint-Niklaas, links een nieuwe (sport)heup ingezet. ‘Voor een dergelijke ingreep is in Nederland nog niet genoeg onderzoek gedaan. Het is heel goed gegaan. Ik kan weer pijnvrij functioneren, al blijkt de schade aan de rechterheup groter dan links.’ Via de VVCS doorliep hij de afgelopen maanden de cursus voor oefenmeester 3 en met dezelfde groep gaat hij door voor oefenmeester 2. ‘Ik wilde een tijdje niets met voetbal te maken hebben. Maar ik werd helemaal gek van het thuis zitten.’

Hij voelt hoe de passie voor het voetballen hem weer langzaam opwarmt. ‘Ik ben natuurlijk nog geen trainer, dat word je ook niet van de ene op de andere dag. Ik zal een baan moeten zoeken. Ik moet nu wel weer inkomsten hebben’, zo ruilt Mark Looms stilaan het verleden in voor de toekomst. Waarbij zijn verhaal een bewuste boodschap uitdraagt voor menig prof, die geen moment piekert over een voetbal-ongeschiktheidsverzekering. ‘Het is niet verplicht. Meer dan de helft in de eredivisie is op deze manier helaas niet verzekerd’, onthult Joseph Wannet nog als waarschuwing.

Het volledige artikel is te lezen in de Contractspeler editie December 2014.