Amerikaans dopingpreparaat in Italië in beslag genomen

5 december 2001

In zijn column op deze site verbaast VVCS-voorzitter Theo van Seggelen zich erover dat spelers voor een licht vergrijp zware straffen krijgen opgelegd, terwijl de medische adviseurs van clubs en bonden vrijuit gaan. Een verhaal dat 1 december in La Repubblica verscheen bevestigt zijn zienswijze. Marco Travaglio schrijft hierin over een onverkwikkelijke nandrolonzaak, aan het licht gebracht door officier van justitie Raffaele Guariniello.

Op het etiket staat ‘voedingssupplement met vertakte aminozuren’. Voor het ministerie van gezondheid gaat het om een onschadelijk voedingssupplement. Toch bevat het anabole steroïden, waaronder metabolieten van het type nandrolon. Deze zijn streng verboden tijdens de competities en bovendien gevaarlijk voor de gezondheid. Op 30 november, na maandenlang onderzoek, heeft de officier van justitie Raffaele Guariniello de beslaglegging ervan gelast voor het hele Italiaanse grondgebied.

Het imitatievoedingssupplement heet Bcaa en is geproduceerd in de VS door het bedrijf Ultimate Nutrition uit Connecticut. In Italië wordt het op de markt gebracht door Interpharm Erbas uit Padova, waarvan de eigenaar Massimo Francese, al eerder veroordeeld is in Turijn vanwege handel in het illegale creatine. Nu loopt er een onderzoek naar hem in verband met fraude, de verkoop van niet toegelaten medicijnen, het leveren van geneesmiddelen die een gevaar vormen voor de gezondheid en met name de schending van de nieuwe antidopingwet, die hiermee voor de eerste maal wordt toegepast  op een verkoper. De maximale straf voor zo’n vergrijp is 6 jaar gevangenisstraf.

800-meterloper Andrea Longo verklaarde, toen hij in september positief werd bevonden, dat hij het middel Bcaa te goeder trouw had gebruikt, maar werd niettemin geschorst voor 2 jaar. Voorts hebben vijf clubs van de Serie A (er is slechts bekend dat het niet om Juventus gaat) verklaard dat zij het middel aan hun spelers hebben gegeven, met bij sommige spelers als resultaat dat ze net onder de toegestane drempel zijn uitkwamen. De vraag is nu waarom men zich, met de tientallen voedingssupplementen die in Italië zelf worden geproduceerd, tot Amerika heeft gericht. Volgens een van de onderzoekers komt dit ‘doordat in de Verenigde Staten met hormonen versneden voedingssupplementen wettelijk zijn en degenen die deze supplementen in Italië gebruiken, kunnen fingeren daar niets vanaf te weten.’ Degenen die daar zeker niets vanaf wisten zijn de duizenden amateurspelers die Bcaa namen, omdat zij dachten dat het een eenvoudig voedingssupplement was. Volgens de deskundigen bevat het product risico’s op een remmende werking van de spermatogenese bij mannen en op amenorroe (= het uitblijven van de menstruatie) bij vrouwen en vooral op interferenties bij de mannelijke voortplantingsorganen bij jongeren, tot aan een vertraagde groei of groeistop en misvorming van de botten.