Anne Sellies: ‘Ik begon met voetballen bij een schoolvoetbal-team in Mozambique, inmiddels speel ik met veel plezier bij ADO’

17 mei 2021

Claudia van den Heiligenberg, VVCS Vrouwenvoetbal maakt een rondje langs de velden. Deze keer spreekt ze met Anne Sellies, die op dit moment met ADO Den Haag in de Kampioensgroep speelt.

Hi Anne, hoe gaat het?
‘Met mij gaat het goed! Ik ben lekker bezig met mijn opleiding, de HALO (Haagse Academie van Lichamelijke Opvoeding) en ben erg blij dat ik een aantal dagen per week naar school mag om praktijkonderwijs te volgen. Voetbal gaat ook goed, ik heb het erg naar mijn zin bij ADO en ga elke dag met veel plezier naar de training.’

Waar ben je begonnen met voetballen? En hoe ben je uiteindelijk bij ADO Den Haag terecht gekomen?
‘Ik ben begonnen met voetballen toen ik in het buitenland woonde in Mozambique. Ik heb daar van mijn achtste tot mijn twaalfde gewoond omdat mijn moeder bij Buitenlandse Zaken werkt en daar een baan kreeg. Ik sloot aan bij het schoolvoetbal-team van de Amerikaanse internationale school waar ik op zat. Verder heb ik me daar voor het eerst opgegeven bij een voetbalvereniging buiten school die ‘Inter Maputo’ heette. We trainden en speelden voornamelijk op een verharde ondergrond en speelde wedstrijdjes van 5 tegen 5.’

‘Na vier jaar daar te hebben gewoond zijn we weer terug naar Nederland verhuisd en ben ik bij Ter Leede gaan voetballen. Ik begon als 12-jarige bij de MA1 en werd al snel voor de KNVB MO13 gescout en verliep ik een aantal jeugdteams van de KNVB door. Voor mijn tweede seizoen bij Ter Leede ging ik tussen de jongens voetballen in de C1 samen met twee andere meiden, een daarvan was Bo Vonk die toevallig genoeg op dit moment nog steeds mijn teamgenoot is bij ADO.’

‘Na een paar jaar bij Ter Leede tussen de jongens te hebben gevoetbald ben ik door de KNVB in aanmerking gekomen met CTO Amsterdam waar ik mee mocht gaan trainen. Op mijn zestiende ben ik daar ingestroomd en heb ik daar maar een jaar gezeten omdat het door de KNVB werd opgeheven. Het team werd door Ajax opgenomen als jeugdelftal en daar ging ik in mee voor een aantal weken, maar besloot al snel te stoppen bij Jong Ajax. Omdat ik tijdens deze periode voor de tweede keer mijn kruisband had afgescheurd en ik het plezier in het spelletje kwijtraakte.’

‘Na een paar maanden zonder club ben ik via via in contact gekomen met de trainer van de beloften van ADO Den Haag vrouwen. Na een positief gesprek met de trainer en assistent heb ik besloten om mijn kruisband revalidatie daar af te maken en om te kijken of ik het plezier in het voetbal terug kon krijgen.’
‘Dit bleek succesvol te zijn en dus stroomde ik in het seizoen van 2019-2020 in bij de beloften van ADO. Ik draaide een goed seizoen en mocht na dat seizoen instromen bij het eerste elftal van ADO Den Haag. Zo ben ik er dus terecht gekomen.’

Dit is je eerste seizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Hoe bevalt dat en moest je erg wennen?
‘Mijn eerste seizoen in de Eredivisie bevalt me heel erg goed. Ik ben heel blij met de speelminuten die ik heb mogen maken en de bijdrage die ik heb kunnen leveren aan het team. Aan het begin moest ik zeker wennen aan het hoge niveau en aan de trainingsintensiteit. Maar ik werd gelijk heel goed opgevangen door het team en wende al snel aan het niveau.’

Jullie zijn in dit seizoen gegroeid met als gevolg dat jullie in de kampioenspoule zitten. Hoe verlopen de play-offs en wat is jullie doel?
‘Als team hebben we zeker enorme stappen gemaakt ten opzichte van het begin van het seizoen. We zijn als groep sterker geworden en zijn steeds beter gaan voetballen. Dit zie je ook terug in onze prestaties en in wat we tot nu toe hebben bereikt. Het behalen van de kampioenspoule was voor ons al een doelstelling op zich, en het is fantastisch dat we die hebben behaald. Echter smaakt dat alleen maar naar meer. In de kampioenspoule willen wij het zo moeilijk mogelijk maken voor de andere clubs en weten we dat we daar ook zeker tot in staat zijn. Bij ons ligt er niet veel druk op en dat helpt ons ook om vrij te kunnen voetballen.’

Je bent nog jong, wat zijn jouw dromen voor de toekomst?
‘Mijn droom is om uiteindelijk een mooie stap te kunnen maken naar het buitenland. Zelf ligt mijn voorkeur vooral bij Engeland of Amerika. Maar Ik ben nog jong en mijn focus ligt dan ook eerst bij de Eredivisie en om een vaste basiswaarde te worden voor het team.’

Mooiste moment in je carrière tot nu toe?
‘Het mooiste moment van mijn carrière tot nu toe is de interlands die ik bij onder 16 en onder 17 heb mogen spelen maar zeker ook mijn basisdebuut in de Eredivisie toen ik de winnende goal scoorde tegen Ajax uit in de laatste minuut. Dat moment was voor mij echt een enorme ontlading na alle pech die ik heb meegemaakt en besefte ik me dat het me allemaal waard was.’

De VVCS houd zich meer bezig met vrouwenvoetbal wat vind je daarvan?
‘Ik vind het heel erg goed dat VVCS zich nu meer bezighoudt met het vrouwenvoetbal. Als je ziet hoe erg het vrouwenvoetbal leeft in Nederland en dat er steeds meer aandacht voor komt dan is dit zeker een stap in de goede richting. Ik vind dat we een punt hebben bereikt in het vrouwenvoetbal dat er steeds meer professionalisering moet komen en dat we ons daar hard voor moeten maken. Ik denk dat de VVCS hier een goede bijdrage aan kan leveren en vind zelf ook dat je samen sterker staat dan alleen. De VVCS helpt ook door speelsters professionele begeleiding en steun aan te bieden wanneer dit niet vanuit de club kan worden gegeven. Dat vind ik alleen maar goed en is ook de reden waarom ik me bij VVCS heb aangesloten.’

Ok, dankjewel, dat is goed om te horen. Veel succes komend weekend tegen FC Twente!

Pure Energie Eredivisie Vrouwen
Zondag
23 mei 14.30 uur:
Ajax – PSV
FC Twente – ADO Den Haag