VVCS lid Arnold Kruiswijk wil geschiedenis schrijven met Vitesse

24 april 2017

Arnold Kruiswijk (32) is bezig aan zijn derde seizoen bij Vitesse. De geboren Groninger kan op zondag 30 april geschiedenis schrijven met de Arnhemmers, als zij voor het eerst in de clubhistorie de KNVB-beker zullen winnen. “Daar zullen we alles aan doen.”

Kruiswijk begon met voetballen bij VV Appingedam. Op zijn twaalfde werd hij gescout door FC Groningen, waar hij na zijn professionele debuut in 2002 liefst 172 wedstrijden in de hoofdmacht speelde. In de zomer van 2008 vertrok de linksbenige verdediger naar de Belgische topclub Anderlecht, maar in 2010 keerde hij weer terug naar de Eredivisie. Na een halfjaar bij Roda JC en vier mooie seizoenen bij sc Heerenveen stapte Kruiswijk in de zomer van 2014 transfervrij over naar Vitesse. Na de teleurstellende negende plaats van vorig seizoen draaien de Arnhemmers dit seizoen een goed seizoen, met de huidige vijfde plaats in de competitie en een plek in de finale van de KNVB-beker op zondag 30 april in De Kuip, waar AZ de tegenstander zal zijn. “Daar leeft de club en de stad nu al weken naartoe, eigenlijk al sinds we ons op 1 maart plaatsten voor de finale na de winst op Sparta. Supporters en journalisten hebben het er al weken over, dus we merken aan alles hoe belangrijk het is.” Vitesse stond in de clubgeschiedenis al drie keer eerder in de bekerfinale (1912, 1926 en 1990), maar won het toernooi nog nooit. “We kunnen geschiedenis schrijven, daar is iedereen zich wel van bewust. Dat brengt geen extra druk met zich mee, het is vooral een extra motivatie.”

Eerste prijs in clubverband
Vitesse plaatste zich voor de bekerfinale via overwinningen op De Dijk (2-7), RKC (4-1), Jodan Boys (4-0), Feyenoord (2-0) en Sparta (1-2). In De Kuip zal AZ Alkmaar, de ploeg van John van den Brom, de tegenstander zijn. “Ik verwacht een mooie finale, met twee leuk voetballende teams die aan elkaar gewaagd zijn. Ik heb nog nooit een bekerfinale gespeeld en ben blij dat ik dat nog mag meemaken.” Het winnen van de KNVB-beker kan voor Kruiswijk zijn eerste prijs worden in clubverband, aangezien hij ook in zijn seizoen bij Anderlecht (ondanks medespelers als Lucas Biglia, Mbark Boussoufa en Romelu Lukaku) geen prijs won. In 2006 en 2007 won hij wel goud op het EK -21 met Jong Oranje. Bij het laatste toernooi stond hij in de basis in de finale tegen Jong Servië (4-1) in de Euroborg in Groningen.

Klik hier voor het volledige artikel.