Betaald voetbal kijkt naar nieuwe opzet competities

20 juli 2016

Betaald voetbal kijkt naar nieuwe opzet competities.

Het Nederlandse voetbal bestudeert het komende jaar mogelijke verbeteringen in de competitieopzet van de Eredivisie, Jupiler League en KNVB beker. Het doel is competities te organiseren met meer gelijkwaardige teams en meer onderlinge weerstand tussen voetballers. Dat komt ten goede aan het niveau van het Nederlandse voetbal. Alle kenmerken van een competitie, zoals kampioenschap, play-offs, promotie/degradatie en periodetitels worden onder de loep genomen.
De studie is een samenwerking tussen de voetbalbond (KNVB), Eredivisie (ECV), Eerste divisie (CED), de spelersraad (CSR) en trainer-coaches (CBV) en resulteert in een advies voor de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in mei 2017. Op die vergadering stemmen de betaald voetbalclubs op eventuele vernieuwingen van de competities in het Nederlandse voetbal. Aanpassingen in de competities kunnen worden doorgevoerd in het seizoen 2018/’19.

Rondetafelgesprekken met Nederlands voetballandschap

In de zoektocht naar geoptimaliseerde competities wordt het Nederlandse voetballandschap nadrukkelijk betrokken. In september en oktober volgen er met alle betaald voetbalclubs rondetafelgesprekken over de verbeterpunten in de Nederlandse competities. Ook supporterscollectieven, oud-voetballers, voetbaljournalisten en overheden worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Met de sportieve uitgangspunten als vertrekpunt, is er in die bijeenkomsten ook oog voor het behoud van de identiteit, aantrekkingskracht en herkenbaarheid van de Nederlandse competities.

Onderzoek bij buitenlandse competities

Ook buitenlandse voetbalcompetities worden in dit traject geanalyseerd op competitiekenmerken als promotie/degradatie, aantal competitiewedstrijden en de opzet van play-offs. Internationale (club)prestaties, ontwikkeling van spelers en toeschouwersaantallen zullen in de analyse aan bod gekomen. In augustus wordt er een bezoek gebracht aan landen van vergelijkbare omvang als Nederland die onlangs de opzet van hun competitie vernieuwden. Er volgen gesprekken met de voetbalbond van het land, de belangenbehartigers van de competities en twee clubs: een traditionele hoog- en laagvlieger van de competitie.

Winnaars van morgen

De studie is onderdeel van het rapport “Winnaars van morgen” van de KNVB, waarin aanbevelingen gedaan zijn over de verbetering van het Nederlandse voetbal. Ook binnen het strategisch plan van de Eredivisie CV en het vijfjaren plan van de Coöperatie Eerste Divisie is het optimaliseren van de competitiestructuur een van de doelstellingen.
Het team dat de studie leidt bestaat uit Jacco Swart (directeur Eredivisie CV), Marc Boele (directeur Coöperatioe Eerste Divisie), Danny Hesp (voorzitter Centrale Spelersraad), Gerard Marsman (directeur Coaches Betaald Voetbal) en Hans van Breukelen (technisch directeur) en Gijs de Jong (operationeel directeur) namens de KNVB.