VVCS Enquête: Bijna de helft van de voetballers gokt op voetbalwedstrijden

3 oktober 2022

De VVCS deed middels een enquête onderzoek naar het gokgedrag van de spelers in Nederland. Tot vandaag werkten hieraan 217 spelers mee.

Iets meer dan de meerderheid van de in de Eredivisie actieve voetballers zegt af en toe te wedden op voetbalwedstrijden. In de Eerste divisie ligt dat percentage met 40% iets lager. 10% van de groep spelers die aangeeft te wedden op voetbalwedstrijden doet dit wekelijks. Het inzetten op de uitslag is daarbij met afstand de populairste weddenschap.

Opmerkelijk is dat 11% van de voetballers die wedden toegeeft ingezet te hebben op wedstrijden uit de “eigen divisie”, hetgeen reglementair niet is toegestaan. 13% procent deed dat middels een andere dan het eigen account.

Naast het afsluiten van weddenschappen op voetbalwedstrijden is ook een bezoek aan het (digitale) casino onder de voetballers relatief populair.

Voetballers zeggen zich niet echt te storen aan de (vele) gokreclames. Zij geven aan dat zij juist met name door vrienden en familie in aanraking kwamen met het gokken en zich dus niet door reclames hebben laten inspireren.

De gemiddelde inzet van de aan de enquête deelnemende spelers bedraagt minder dan € 100,– per maand. Twee profs gaven aan het eigen gokgedrag als mogelijk problematisch te ervaren

Het beeld als zou het overgrote deel van de profs in Nederland stevig gokken wordt met de resultaten van deze VVCS enquête behoorlijk genuanceerd. Immers, de voetballers geven aan slechts sporadisch wedenschappen af te sluiten en dan ook nog eens voor relatief bescheiden bedragen.

Wel is het voor de VVCS duidelijk dat haar aanstaande voorlichtingscampagne bepaald geen overbodige luxe is. Want het is kennelijk niet alle spelers duidelijk op welke wedstrijden zij wel en op welke wedstrijden zij niet mogen inzetten. Tegelijkertijd met deze voorlichting lanceert de VVCS haar Red Button App en introduceert zij haar eigen Hulplijn voor de spelers met problematisch gokgedrag.