Carin Bakhuis eerste vrouwelijke student VVCS Academy

28 september 2012

In eerste instantie is de VVCS Academy opgericht om profvoetballers een opleiding te kunnen laten volgen in combinatie met hun voetbalcarrière. Maar aangezien ook andere topsporters en zelfs trainers moeite hebben om een opleiding te volgen in combinatie met hun sport- of trainerscarrière, heeft de VVCS besloten om haar Academy ook voor hen open te stellen. Menig topsporter en trainer volgt al een opleiding aan de VVCS Academy. Hoewel de Academy dus ook toegankelijk is voor vrouwen, was het tot dit studiejaar een ‘mannenbolwerk’. Gelukkig is dat nu dus veranderd. Vanaf dit studiejaar studeert Carin Bakhuis aan de VVCS Academy. Middels onderstaande interview stellen wij haar graag aan u voor!

Vertel eens iets over jezelf?

“Mijn naam is Carin Bakhuis, ik ben 22 jaar en woon sinds anderhalf jaar in Enschede. Ik ben verhuisd vanuit Ommen. Hier woonde ik met mijn ouders, broer en zus op een melkvee bedrijf. Sinds ik vanaf 2008 via stages werkzaam ben als trainer van het FC Twente meiden C team en tevens als medewerkster FC Twente, scoren in de wijk hebben mijn vriend en ik besloten in Enschede te gaan wonen.

Ik heb na het behalen van mijn vmbo diploma gekozen voor de vervolgopleiding CIOS in Heerenveen. Hier ben ik vier jaar met plezier naar school gegaan. Ik heb het groot profiel voetbal gekozen en heb zodoende mijn TC 3 en TC 2 niveau 4 gehaald. Tijdens mijn opleiding aan het CIOS ben ik bij FC Twente terecht gekomen. Ik heb bij FC Twente stage gelopen voor mijn TC 3. Ik heb de club aangeschreven en na een gesprek met toenmalig hoofdtrainer Mary Kok-Willemsen ben ik als trainer werkzaam voor FC Twente. In het eerste jaar liep ik stage bij het meidenteam FC Twente B3. Zij speelden in de competitie voor B junioren in de 2e klasse. Dit was voor mij een leerzaam seizoen. Mijn stagebegeleider was Jurgen Kok. In dit jaar heb ik succesvol mijn TC 3 afgesloten.

Het jaar erop mocht ik stage lopen bij het voormalige o.15 team dat het nieuwe seizoen de competitie inging als FC Twente C3, tevens 2e klasse. In dit jaar liep ik stage bij Stefan Hoogsteder. Voor Stefan kwam in oktober een nieuwe uitdaging. Hierdoor werd ik van de functie stagiaire/assistent-trainer naar voren geschoven als nieuwe trainer van FC Twente C3. Dit was in het jaar waarin ik mijn TC 2 diploma en niveau 4 heb gehaald. Het was wel even een omschakeling van het assistentschap naar de hoofdverantwoordelijkheid over een elftal. Maar een mooie uitdaging die positief uitpakte!

Nu zit ik in mij 2e volledige seizoen als trainer van FC Twente C3. Daarnaast ben ik werkzaam voor FC Twente, scoren in de wijk. Dit is een stichting die zich inzet voor de supportwijken van FC Twente. Wij verzorgen trainingen aan basisscholen en zijn bezig met een gezonde leefstijl voor de mensen uit de supportwijken.

Zelf heb ik gevoetbald bij OZC vrouwen 1 in Ommen dit elftal speelt in de 1e klasse. Vervolgens ben ik naar Be Quick’28 in Zwolle gegaan. Hier heb ik een jaar in het eerste elftal gevoetbald, dit was destijds hoofdklasse. Sinds 2 jaar ben ik volledig gestopt met voetballen omdat dit voor mij niet meer te combineren is met het trainerschap.”

Waarom heb je gekozen voor de cursus Management van de VVCS Academy?

“Ik heb gekozen voor de cursus management start omdat ik me hierin verder wil ontwikkelen. Ik zie dat een trainer/coach van deze tijd steeds meer aan het managen is. Dus niet alleen het veldwerk is belangrijk maar ook de randzaken eromheen worden steeds belangrijker. Vandaar dat ik me heb opgegeven voor de cursus Management.”

Hoe kwam jij op het idee van de VVCS Academy?

“Vanuit FC Twente stimuleren ze het volgen van cursussen. Via Mary Kok-Willemsen, die nu als Hoofd Vrouwenvoetbal voor FC Twente werkt, ben ik geïnformeerd over een cursuspakket vanuit de VVCS. En hier heb ik uiteindelijk voor gekozen. Vooral de zelfstandigheid en flexibiliteit bevallen mee heel erg aan de cursus.”

Je hebt nu een aantal lessen gevolgd. Wat is je eerste indruk?

“Ik vind het erg prettig werken. Doordat je thuis les krijgt ben je geen reistijd kwijt en loop je niet te slepen met boeken etc. Ook kun je goed je eigen leermomenten inplannen. Door de drukke en wisselende planning is dat voor mij erg prettig. Wel is belangrijk dat je zelfdiscipline hebt want je moet er voor werken maar dat is niet erg.”

Zou je naar aanleiding van je eerste indrukken de VVCS Academy aanbevelen aan andere (voetbal/sport)vrouwen?

“Niet alleen aan vrouwen maar aan iedereen die een druk en wisselende planning heeft! Doordat je redelijk vrij wordt gelaten in tijd en het maken van opdrachten kun je zelf een goede planning neerzetten voor de week. Dus het is zeker een aanrader!”

Jij bent de enige vrouwelijke student in de cursusgroep Management. Vind je dat vervelend?

“Nee, ik ervaar dat niet als vervelend. Als je kijkt naar de enorme groei van voetballende meisjes en vrouwen dan is er al veel veranderd. Er zijn daarom ook steeds meer meiden en vrouwen die zich interesseren en ontwikkelen op trainers en managersfuncties binnen de sport. Er is al veel veranderd binnen het meisjes- en vrouwenvoetbal, maar het blijft zich goed ontwikkelen en het blijft een snel groeiende sport.”

Hoe zie jij jouw toekomst?

“Ik heb het prima naar mijn zin bij FC Twente en ik hoop dat ik er nog een lange periode kan blijven werken. Ik ben trainer van een mooi elftal en dit bevalt me goed. Ik vind het mooi om de ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal van dichtbij mee te maken en hier mijn steentje aan bij te dragen. Als je ziet waar en hoe we gestart zijn en waar we nu staan is dit al een geweldige ontwikkeling. Maar de weg is nog lang en er zijn altijd dingen voor verbetering en ontwikkeling vatbaar. Ik hoop dat ik hier nog lang deel van uit mag maken.”

Indien de VVCS Academy het cursus/studieaanbod wil uitbreiden, welke zou jij dan adviseren?

“Op het moment dat de VVCS Academy het cursus/studieaanbod wil uitbreiden dan zou ik een trainerscursus adviseren. Zoals de opleiding TC 3 / TC 2 en dergelijke. Het is lastig om elkaar dan training te geven maar je zou er dan bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om eens in de maand een bijeenkomst te plannen om zo de gemaakte trainingen aan elkaar te geven.”