Constructieve gesprekken over nieuwe competitievormen

10 oktober 2016

Vorige week zijn er rondetafelgesprekken gevoerd op de KNVB Campus in Zeist over nieuwe competitievormen. Naast de leden van de CSR was ook Ron Vlaar aanwezig.

Vertegenwoordigers van clubs, trainers, spelers, supporterscollectieven, journalisten, overheden en wetenschappers hebben met elkaar gesproken over optimalisering van de competities.

Er passeerden diverse onderwerpen de revue; van aanvangsdatum van de competitie tot aan opzet van de play-offs. Alle vertegenwoordigers mochten eigen punten inbrengen en dat wordt meegenomen in de studie. In de volgende bijeenkomsten worden verschillende mogelijke competitievormen met alle vertegenwoordigers besproken.

Open karakter
Namens de KNVB was operationeel directeur Gijs de Jong bij alle rondetafelgesprekken aanwezig. “Ik kijk meer dan tevreden terug op deze week”, vertelt De Jong. “Alle bijeenkomsten hadden een open karakter; iedereen was bereid om verder te kijken dan het eigen belang. Er zijn bovendien heel veel goede ideeën voorbij gekomen waar we constructief iets aan hebben.”

Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV: “We zijn blij dat we deze week de kaders en uitgangspunten met elkaar hebben kunnen afstemmen. Er is gesproken over onderwerpen als de speelkalender, het aantal teams, de promotie-/degradatieregeling en de bekercompetitie. We streven gezamenlijk naar competities die in zijn totaliteit sterker worden, waardoor we in de toekomst een belangrijkere rol kunnen spelen in Europa én meer fans aan ons kunnen binden.”

Marc Boele, algemeen directeur van de Coöperatie Eerste Divisie: “Er zijn met alle stakeholders veel uitgangspunten, gedachten en oplossingen geformuleerd deze eerste week. Ik ben ook erg blij met de waardevolle input vanuit de clubs uit de Jupiler League. Dat geeft vertrouwen voor de volgende fase waarin de uitgangspunten en gedachten in elkaar gewoven moeten worden.“

Prettig om mee te denken
Ook AZ-verdediger Ron Vlaar schoof aan bij een rondetafelgesprek. “Het was heel erg waardevol en prettig om met een aantal spelers hierover mee te kunnen denken”, vertelt de verdediger. “In onze bijeenkomst hebben we veel facetten onder de loep genomen en daarin meegedacht hoe we het kunnen verbeteren.”

Vlaar hecht er veel waarde aan dat er kritisch naar de competitievormen gekeken wordt. “De feiten liegen niet, op allerlei gebieden zit ons voetbal in een neerwaartse spiraal. Geld is daarin belangrijk, maar niet alleszeggend. Door meer aandacht te geven aan het fysieke en tactische aspect, ook qua opzet van de competitie, kunnen we veel compenseren.”

De studie zal resulteren in een advies voor de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in mei 2017. Op die vergadering stemmen de betaald voetbalclubs over eventuele vernieuwingen van de competities in het Nederlandse voetbal. Aanpassingen in de competities kunnen worden doorgevoerd in het seizoen 2018/’19.