Coronacrisis leidt tot forse toename psychische klachten

21 april 2020

Uit een onderzoek van de internationale spelersvakbond FIFPRO onder 1602 respondenten blijkt het percentage spelers en speelsters dat kampt met depressieve gedachten en angstgevoelens verdubbeld te zijn ten opzichte van een vergelijkbaar onderzoek van voor de corona-uitbraak in Europa.

Liefst 22 procent van de ondervraagde profvoetbalsters ervaren symptomen, die gerelateerd kunnen worden aan een depressie. Bij het eerdere onderzoek was dat 11 procent. Bij de mannen ervaart 13 procent deze symptomen tegenover 6 procent bij het vorige onderzoek. Ook zegt 18 procent van de speelsters te kampen met angstgevoelens. Bij de spelers is dit percentrage 16 procent.

,,Gelet op de onderzoeken in andere branches, was het enigszins te verwachten. Maar desondanks laten deze cijfers toch zien dat er een sterke toename is in het aantal spelers dat lijdt aan angstgevoelens en aan depressie gerelateerde symptomen sinds het coronavirus heeft geleid tot een lockdown van het voetbal”, aldus Vincent Gouttebarge, chief medical officer van de FIFPRO.
,,In het voetbal moeten jonge mannen en vrouwen ineens omgaan met sociale isolatie, het stilleggen van hun werkleven en twijfels over hun toekomst. Sommigen zullen niet goed in staat zijn om met deze veranderingen om te gaan. Wij moedigen hen dan ook aan om hulp te zoeken bij een persoon in wie ze vertrouwen stellen of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.”

Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande behoefte hebben aan een luisterend oor, aarzel dan niet en neem contact op met Arjan Ebbinge van de VVCS. Hij is bereikbaar via: 06 422 98 097 of a.ebbinge@vvcs.nl