Cruijff was meer dan speler en coach

24 maart 2016

 


Johan Cruijff maakte, als eerste, de profvoetballer bewust van zijn unieke commerciële waarde. Dat dankte hij aan Cor Coster, zijn schoonvader en zaakwaarnemer. Samen dwongen ze bij Ajax betere betalingen af voor de spelers, die zich in de jaren zestig niet langer lieten afschepen als semi-beroeps met een bijbaantje.

Met behulp van Rinus Michels als coach resulteerde dat ook op het veld in de ontdekking van het totaalvoetbal, waarmee eerst Ajax en later Oranje de wereld zou verbazen en veroveren.

 

Ook de KNVB maakte kennis met dat proces, waarin Johan Cruijff als de onvermoeibare aanvoerder optrad. Voor het WK van 1974 in West-Duitsland eiste hij met steun van Cor Coster een waardige beloning voor de prestaties. Gezamenlijk zetten ze ook de eerste sponsor-pot op voor de selectie. Waarmee ze hun tijd vooruit waren met het opeisen en uitbaten van de imagerechten door de speler zelf. Indien nodig schrok hij niet terug van een conflict met zijn club of bond. Bij het Nederlands elftal weigerde hij tot het laatst toe het shirt met de drie strepen van sponsor Adidas te dragen en bleef hij trouw aan zijn eigen contract met concurrent Puma.

 Johan Cruijff zal ook voortleven in de Johan Cruijff University, waar topsporters een fulltime studie in onder meer sportmarketing kunnen combineren. In Nederland bestaan inmiddels drie JC University, te weten in Amsterdam, Tilburg en Groningen.

Daarnaast stichtte hij in 1997 de Johan Cruijff Foundation. Bedoeld als stimulans om kinderen van allerlei pluimage tot bewegen aan te sporen en ook in beweging te houden. Daartoe werd inmiddels een hele serie aan Cruijff Courts geopend, ook buiten Nederland. De eerste werd in 2003 aangelegd in Lelystad. Er zouden er nu zo’n 208 in gebruik zijn, waarvan 35 in het buitenland en 33 aangepaste velden. Verspreid over België, Spanje, Polen, United Kingdom, Amerika en zelfs Japan. Voor volgende maand staat een opening gepland in Chicago (13 april) en een dag later één in Middelharnis.