Dankzij loopbaanportaal nieuwe toekomst voor Jesse van Bezooijen

7 mei 2018

Noodgedwongen heeft Jesse van Bezooijen het (betaalde) voetbal naar de achtergrond moeten verdrijven. Nog geen 23 jaar plande de Brabander al de dag dat hij afscheid zou nemen van “het wereldje”. Zijn contract liep af bij NAC, en de club uit Breda wilde niet met hem doorgaan. ‘Een maand of vier of vijf eerder had ik, na lang nadenken, zelf al besloten te willen stoppen.’

Als product van de jeugdopleiding debuteerde Jesse van Bezooijen 20 jaar oud op 28 oktober 2014 in het eerste van NAC. Als centrale verdediger in de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Vijf dagen later maakte hij uit bij Groningen kennis met de eredivisie. Het in het naburige Bavel geboren (28 april 1994) en getogen talent zou in nog geen drie jaar tijd slechts in zes duels optreden. ‘Ik heb heel veel zware en langdurige blessures gehad’, licht hij toe. Driemaal een knieoperatie, eind januari 2016 een achillespees afgescheurd halverwege de tweede helft tegen Jong Ajax in de Jupiler League, op het terrein van Almere City. ‘Ik was bijna altijd aan het revalideren. Ik was niet meer gelukkig met wat ik aan het doen was. Ik kon het niet meer opbrengen om elke dag maar weer naar de club te gaan. Mentaal was het best zwaar’, ondervond hij terwijl hij in het seizoen 2016-2017 constant aan het herstellen was en nimmer meer in actie kwam. ‘NAC twijfelde niet aan mijn kwaliteiten. Maar na mijn blessures was mijn belastbaarheid te laag.’

April 2017, de maand dat hij 23 jaar zou worden, drong bij Jesse van Bezooijen het besef door dat hij met zijn toekomst een andere richting moest inslaan. Als lid van de VVCS en met Patrick van Diemen als zijn zaakwaarnemer nam hij contact op met loopbaancoach Arjan Ebbinge. ‘Tijdens het voetballen heb ik de cursus prestatiepsychologie bij de VVCS gevolgd. Ik ben toen in contact gekomen met Arjan. Ik heb ook een paar keer een praatje gemaakt met hem. En hij is een keer bij NAC geweest om wat voorlichting te geven. Ik wist dat ze aan loopbaanbegeleiding deden.’ Gedurende een aantal sessies met Arjan Ebbinge peilden ze samen de mogelijke interesses van Jesse van Bezooijen. “Wat vind je leuk? Waar denk je goed in te zijn?” Ze stippelden op die wijze een traject uit dat hem voldoende perspectief zou moeten garanderen. ‘Ik had wel een idee, maar hij stuurde me in de goede richting. Ik wil graag een topsportcentrum beginnen. Dat doel heb ik nu voor ogen: een topsportcentrum oprichten, waarbij alle facetten bij elkaar komen die nodig zijn om maximaal te kunnen presteren. Dan denk ik vooral aan mentale training en voorbereiding, maar ook aan fysieke training.’

Om zijn doel haalbaar te maken meldde hij zich in september aan voor de cursus sportpsychologie bij de NCOI. Opgedeeld in twee modules: psychologie in de sport en als tweede coaching en begeleidingskunde. Met één keer in de maand klassikaal les, eerst in Utrecht en voor de tweede module in Rotterdam. Het eerste deel van de over tien maanden uitgesmeerde opleiding heeft hij inmiddels met een examen afgerond, de rest duurt nog tot de zomer.

Klik hier voor het volledige artikel.