After Career Consult voor oud-profs

1. Wat is het After Career Consult?

De VVCS biedt inmiddels een breed pakket diensten aan voor de actieve profs. Maar ook zij die stoppen of gestopt zijn met betaald voetbal kunnen rekenen op de VVCS. Je kunt daarbij denken aan ons  loopbaan portaal, de re-integratie en sollicitatie service.

Deze nazorg wordt nu uitgebreid met het After Career Consult. Het After Career Consult is bedoeld voor  de profs die per het einde van dit seizoen besluiten te stoppen met betaald voetbal, als ook voor hen die dat besluit al eerder (maar niet langer dan 10 jaar geleden) namen.

De ervaring leert dat het beëindigen van de actieve carrière nogal eens gepaard gaat met klachten van fysieke en mentale aard. Maar ook vragen als “Hoe kan ik verantwoord afbouwen?” of “Wat kan ik doen om gewrichtsslijtage te voorkomen?” spelen dan op.

Het After Career Consult is erop gericht om antwoorden op deze vragen te krijgen en je hierin waar nodig te begeleiden.

2. Waar kun je terecht voor het After Career Consult?

Het consult wordt uitgevoerd door het Sportmedisch Centrum van de KNVB in Zeist, onder de verantwoordelijkheid van dokter E. Goedhart.

3. Waaruit bestaat zo’n Consult?

De speler begint vooraf met het invullen van een vragenlijst, waarna hem gevraagd wordt om een zevental online testen te doen. Daarna wordt een afspraak ingepland bij het Sportmedisch Centrum van de KNVB in Zeist voor een medisch onderzoek, dat ongeveer een uur duurt.

Op basis van de resultaten krijg je vervolgens een advies op maat en/of een doorverwijzing.

4. Wat kost een Consult?

Een consult kost de speler niets. In 2018 besloot de VVCS mee te doen aan de pilot-versie van dit door de FIFPro ontwikkelde concept. Inmiddels heeft ook de Wereldvoetbalbond FIFA het belang ervan onderkend. Deze samenwerking met FIFPro en FIFA heeft erin geresulteerd dat de gestopte speler hiervan gratis gebruik kan maken. De VVCS ondersteunt dit natuurlijk van harte.

5. Hoe maak je als (oud-) speler een afspraak voor een Consult?

Je kunt je aanmelden bij Nanja Scholten. Haar mailadres is nanja@vvcs.nl. Zij zal je helpen met de  verplichte formaliteiten en het maken van een afspraak.

6. Jouw privacy is uiteraard gegarandeerd

Uiteraard is jouw privacy en de vertrouwelijkheid van jouw gegevens volledig gegarandeerd. Jouw gegevens worden niet met derden gedeeld. Voor zover er iets wordt bewaard, gebeurt dat gecodeerd en anoniem in een veilige omgeving.

7. Wil je langer gemonitord worden?

Vind je het een plezierig idee om na één of anderhalf jaar nogmaals contact te hebben over hoe het je dan vergaat, dan kan dat. Je kunt dat bij je aanmelding al laten weten.


Vind je het interessant om je meer te verdiepen in de gezondheidsuitdagingen na een sportcarrière, dan kun je het Engelstalige boek The Secret Balance of Champions – Health Challenges in Elite Sport aanvragen. Nanja Scholten kan je daarbij eveneens helpen.