Eindejaars-update VVCS Vrouwenvoetbal

20 december 2021

Claudia van den Heiligenberg – Blog #01

Ik ben nu enige tijd aan het werk voor de VVCS en verantwoordelijk voor het Vrouwenvoetbal.
Inmiddels ben ik een paar weken terug van zwangerschapsverlof. Dit zette mij aan het denken, zou het niet goed zijn om eens een update te geven over de stand van zaken.

Eind 2021 heb ik alle clubs (virtueel) bezocht behalve nieuwkomer Feyenoord. We zijn nu een paar jaar actief bij de vrouwen en dit werpt zijn vruchten af. Speelsters weten dat we er zijn en dat ze bij ons terecht kunnen met uiteenlopende vragen. Ook maken veel speelsters nu gebruik van onze andere diensten. Zo hadden we al snel de eerste vrouw die gebruik heeft gemaakt van het VVCS Loopbaanportaal. Intussen maken meer vrouwen hier gebruik van. En met succes! In m’n volgende blog zal ik daar verder op in gaan.

Regelmatig kijken onze juristen de contracten van speelsters na en geven hierop advies. Ook zijn er vrouwelijke profs die een opleiding volgen bij VVCS Academy. Op zich goed te begrijpen, want hoe fijn is het om een studie of cursus te volgen die rekening houdt met jouw topsportprogramma? Ook als je een transfer naar het buitenland maakt, gaat de studie online gewoon door.

Met minimaal 25% korting, maken veel speelsters zonder schoenencontract ook regelmatig gebruik van onze samenwerking met Voetbaldirect. Mooie ontwikkelingen en goed om te zien dat we speelsters op meerdere vlakken kunnen ondersteunen!

Voor het collectieve belang ben ik veel in gesprek met de aanvoersters uit de Eredivisie & de Beloften Competitie. We spreken over hoe we het vrouwenvoetbal verder kunnen ontwikkelen. Wat zijn de zaken die zij missen, en waar lopen ze tegenaan? Zo kunnen wij, als VVCS met alle betrokken partijen blijven investeren in jullie, als speelsters.

Ik ben daarom ook het meest trots op het afsluiten van 2 CAO’s in de Pure Energie Eredivisie vrouwen. Seizoen 2019-2020 bij PSV en in het afgelopen jaar bij FC Twente. Met eerder Ajax, brengt het totaal nu op 3 CAO’s.

Een collectieve CAO voor alle speelsters is een doel dat we met zijn allen nastreven. Dat zal een belangrijke stap zijn in de verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal. Want bedenk, hoe meer profs er lid zijn, hoe sterker de vuist is die we kunnen maken. Lid worden van de VVCS doe je voor jezelf, maar zeker ook vanuit het collectieve belang!

De komende weken zal ik in mijn blogs wat dieper ingaan op onze diensten en er verschillende onderwerpen uit lichten.

Voor nu allemaal fijne kerstdagen en een gezond & sportief 2022 gewenst!

Claudia