Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat financiële problemen onder actieve en voormalige profvoetballers in Nederland veel minder voorkomen dan onder de rest van de bevolking. Dat betekent niet dat alles goed gaat: een meerderheid van de onderzochte groep (ex-) profs wil meer financiële begeleiding. De spelersvakbond VVCS gaat daarom inzetten op financiële bewustwording en coaching.
Aanleiding voor het onderzoek waren alarmerende onderzoeken uit het buitenland over financiële problemen onder voormalige topsporters. Daaruit blijkt dat een groot deel van de ex-profs binnen vijf jaar na het beëindigen van de carrière in zware financiële problemen verkeert.
Het onderzoek werd in opdracht van de VVCS en met medewerking van de Stichting Contractspelersfonds KNVB (CFK) onder ruim 2.000 (ex) profvoetballers uitgevoerd. Het is het eerste Nederlandse onderzoek over dit onderwerp. Schrijver is Wouter Rodenburg (1997) die hiermee zijn Master voltooide en voor dit onderzoek door de Universiteit van Utrecht werd beloond met een 8.
In het onderzoek is de definitie van ‘financiële problemen’ gebaseerd op die van het Nibud.
Oorzaken voor financiële problemen vallen uiteen in drie onderdelen:
Ben-Ivar Kolster, financiële coach voor de VVCS: ”De lagere frequentie van financiële problemen onder (voormalige) profvoetballers strookt met onze ervaring. Er zijn zeker individuele probleemgevallen en die worden in de pers vaak breed uitgemeten. Maar de meeste spelers verdienen nu eenmaal een hoger dan gemiddeld inkomen en in het algemeen leidt dat juist tot minder financiële problemen. Financiële problemen na afloop van de loopbaan, die in veel landen een bekend fenomeen zijn, worden in Nederland grotendeels voorkomen door de overbruggingsregeling van het CFK. Het overgrote deel van de ex-profs geeft aan dat het CFK hun helpt om zich financieel aan te passen aan een nieuw leven.”
Wat gaat de VVCS doen om inhoud te geven aan financiële begeleiding voor profs? Kolster: ”Eén van de oorzaken van latere financiële problemen is dat profvoetballers al hun zaken uit handen geven en er achteraf achter komen dat het niet goed is gegaan. De VVCS heeft als uitgangspunt dat je als voetballer het best zelf de regie kunt houden over je financiën. Op de lange termijn heb je daar het meeste aan. Ik coach spelers om ze hierbij te helpen.
In het nieuwe seizoen gaan we daarnaast werken aan meer bewustwording onder spelers door middel van een reeks laagdrempelige webinars over diverse financiële onderwerpen. Zo gaan spelers meer nadenken over dit onderwerp en doen ze relevante kennis op. Hierdoor krijgen ze de lange termijn beter voor ogen en worden ze minder kwetsbaar voor impulsieve besluiten.”
Voor vragen kunt u contact opnemen met Ben-Ivar Kolster (06-51903173)