Hoe gaat het nu met Jordy Zuidam?

15 november 2012

De nu 32-jarige Jordy Zuidam stopte na het seizoen 2010/2011 met het spelen van betaald voetbal. Hij was toe aan nieuwe stap en wilde zich maatschappelijk verder ontwikkelen. Om na zijn voetbalcarrière niet afhankelijk te worden van anderen, besloot Jordy om nog gedurende zijn laatste seizoen bij RBC Roosendaal de HBO-studie Topsportmanagement & Ondernemerschap te gaan volgen. Aangezien Jordy nu al meer dan een seizoen lang niet meer als profvoetballer actief is, vond het webteam van de VVCS het tijd worden om te kijken hoe het hem vergaat.

Jordy, je stopte destijds vrij abrupt met het spelen van betaald voetbal. Geen last gehad van het beruchte zwarte gat?
‘Nee, eigenlijk niet. Gedurende mijn laatste seizoen bij RBC Roosendaal kwam ik erachter dat ik een nieuwe uitdaging zocht. Ik was destijds ook al begonnen met de HBO-studie Topsportmanagement & Ondernemerschap aan de VVCS Academy en wist toen eigenlijk al dat ik mijn nieuwe uitdagingen zou gaan zoeken in een carrière na het voetballen. Ik heb vervolgens voor mezelf een bepaalde route uitgestippeld en dat is mijn rode draad geweest.’

Klinkt eigenlijk heel simpel. Maar welke route had je dan uitgestippeld?
‘Ten eerste wilde ik niet afhankelijk worden van anderen. Vandaar ook mijn keuze voor een studie. Ik heb al eens eerder aangegeven dat je zonder diploma wellicht afhankelijk wordt van mensen die jou een baantje gunnen. Met een diploma op zak kun je gericht zoeken naar een baan die het beste bij je past. Ten tweede wilde ik het eerste jaar dat ik gestopt was gebruiken om gesprekken aan te gaan met verschillende ondernemers. Zodoende zou ik een beter beeld krijgen van verschillende organisaties. En tot slot wilde ik dan de aldus opgedane ervaringen in mijn studies en de gesprekken met de ondernemers gebruiken bij het vinden van de juiste functie voor mij zelf.’

Toen je een punt had gezet achter je voetbalcarrière, had je stap 1 in jouw route nog niet volbracht. Immers, je zat nog midden in je HBO-studie. Is het dan niet lastig om die gesprekken met ondernemers aan te gaan?
‘Haha… scherp geconstateerd, maar aan het begin van mijn voetbalcarrière had ik ook al eens een  Managementopleiding  gevolgd. Tevens viel het mij gedurende de gesprekken met de ondernemers juist op dat zij het zeer waardeerden dat ik al tijdens mijn voetbalcarrière studeerde.’

Tot slot. Met welke bedrijven en ondernemers heb je al gesprekken gevoerd en in hoeverre heb je al een beeld van welke functie je zou willen of zelfs gaat bekleden in de toekomst?
“Ik heb met verschillende bedrijven gesproken, maar ik vind het niet netjes om hen allemaal te noemen. Op je tweede vraag kan ik wel een concreet antwoord geven. Althans, ik weet wat ik de komende periode ga doen. Ik heb namelijk een functie aangenomen bij FPI (het voetbalbedrijf en investeringsfonds van Frans van Seumeren) en mijn oude cluppie, FC Utrecht. Ik ga daar aan de slag als Assistent Technisch Manager. Ik ga me met name richten op het verder professionaliseren van de FC Utrecht Voetbal Academie. Zo ga ik de onderdelen van het opleidingsplan dat we hebben nader uitwerken, alsook de hiermee samenhangende leerlijnen. Tevens zal ik workshops gaan verzorgen binnen de organisatie. Ik zie deze functie als een mooie uitdaging en een fantastische kans. Daarnaast sluit dit perfect aan bij de studie Topsportmanagement & Ondernemerschap. Kortom, ik kan hetgeen ik leer en geleerd heb tijdens mijn studies nu goed gebruiken voor mijn nieuwe functie.”