Jan Olde Riekerink Geniet van avontuur en successen bij Galatasaray

27 januari 2017

Jan Olde Riekerink (53) is sinds maart 2016 hoofdtrainer van Galatasaray. Hij vertrok half februari naar Istanbul, maar werd na vier weken als hoofd jeugdopleiding al doorgeschoven naar de functie van hoofdtrainer.

Na een moeizame start won Olde Riekerink in zijn eerste seizoen de Turkse beker, na een zinderende finale tegen rivaal Fenerbahçe. Aan het begin van dit seizoen werd de Supercup ook nog eens gewonnen in de onderlinge confrontatie met Besiktas en is Galatasaray op dit moment met drie andere clubs uit Istanbul verwikkeld in de Turkse titelrace. “Voetbal is hier echt alles voor veel mensen.”

Olde Riekerink werkte jarenlang in verschillende functies bij Ajax en was in het buitenland al werkzaam in België (AA Gent), Portugal (FC Porto), Oekraïne (Metallurg Donetsk) en de laatste jaren in China. Toch durft hij wel te stellen dat Galatasaray zijn meest uitdagende klus tot nu toe is in zijn avontuurlijke trainerscarrière. “Ook omdat ik met hele andere verwachtingen naar Istanbul vertrok, om meer structuur te geven aan de jeugdopleiding van Galatasaray. De prestaties van het eerste waren echter erg teleurstellend, waardoor ik half maart al werd doorgeschoven en de vierde trainer van het seizoen werd. Ik trof een spelersgroep aan die lamgeslagen was. Een spelersgroep met allemaal gelouterde profs, veelal internationals, maar velen snakten stiekem al naar het einde van het seizoen. Ik ben er mee aan de slag gegaan door een duidelijke visie neer te leggen en heb verder veel tijd gestoken in het vertalen van die visie naar de wedstrijd door middel van trainingen en vele gesprekken. Het begin was erg moeizaam, maar na een tijdje ontstond er toch weer een bepaalde positieve energie in de groep. In de competitie werden we uiteindelijk toch nog zesde, en we plaatsten ons voor de bekerfinale. Die werd gespeeld in Antalya. We wonnen met 1-0 van Fenerbahçe. Dat was natuurlijk extra mooi, maar de bekerwinst gaf de club, de spelersgroep en supporters allemaal een enorme boost.” De bekerwinst betekende verder dat de schorsing voor Europees voetbal, die Galatasaray kreeg voor het schenden van Financial Fair Play-regels, werd teruggedrongen van twee naar één jaar.

De clubleiding besloot in de zomer om verder te gaan met Olde Riekerink als hoofdtrainer. “Ik merkte dat de spelersgroep graag met mij verder wilde. Dat ik aanbleef zorgde voor rust en stabiliteit binnen de club en spelersgroep. We hadden in de laatste maanden van vorig seizoen al een basis gelegd, en die konden we in de voorbereiding op dit seizoen verder uitbouwen. Verder kwam o.a. Nigel de Jong in de zomer over en werd Frans Hoek aangesteld als keeperstrainer. Hij richt zich zeker niet alleen op de keepers. Dat zou met zo’n schat aan ervaring ook ontzettend zonde zijn. Ik werk ontzettend prettig met hem samen, net als met mijn Turkse assistent Ayhan Akman. Hij heeft jarenlang voor Galatasaray gespeeld en staat daardoor in hoog aanzien bij de spelers en supporters. Ook Youssef Vos, de Nederlandse fysieke trainer, ken ik al langer en heeft een belangrijke rol in het geheel.”

Klik hier voor het volledige artikel.