Jason Oost: ‘Er komt altijd weer een nieuwe kans’

11 januari 2017

Jason Oost is sinds juni vorig jaar profvoetballer af. Hij wordt geinterviewd door Johan Voskamp.

Na veertien jaar betaald voetbal ,waarin hij hoogte-en dieptepunten beleefde bij RKC
Waalwijk, Sparta, VVV Venlo, De Graafschap, Lommel United (België), Excelsior Rotterdam en Almere City zegde hij het profmetier noodgedwongen vaarwel.

Laatstgenoemde club verlengde zijn contract niet, ondanks een prima seizoen en zelfs een hattrick in de play-offs tegen FC Emmen. Jason verkaste naar de amateurs en belandde bij Quick Boys, in de derde divisie.
“Ik stond opeens ’s avonds op het trainingsveld en moest daar in het begin erg aan wennen”, begint hij zijn relaas in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs. “Het was een apart gevoel. ‘Wil ik dit wel?’, schoot door m’n hoofd. Maar na een paar weken was dat voorbij. Quick Boys is een schitterende club. Ik had eerlijk gezegd weinig kennis van het amateurvoetbal, maar ik ben positief verrast. Het leeft enorm, bij derby’s in de Bollenstreek staan er duizenden mensen langs de lijn.”

Jason heeft zijn stempel nog niet kunnen drukken in Katwijk. Hij heeft sinds het begin van het seizoen last van zijn rug. Hij baalt er flink van, maar laat het zijn humeur niet bepalen. Zijn nieuwe leven bevalt hem goed.
“Ik heb het drukker dan ooit. Twee dagen in de week loop ik stage bij Feyenoord. Onder 13, waar Gaston Taument trainer van is, is mijn stage elftal. Daarnaast kijk ik mee bij O.16 en O.18. Feyenoord voelt sowieso als een warm bad. Ik heb de jeugdopleiding daar doorlopen en mijn vader is al jaren trainer van O.15. Woensdag is mijn cursusdag van de TC3, welke ik bijna afgerond heb. Drie avonden in de week train ik bij Quick Boys en zaterdag is de wedstrijddag. De rest van de tijd breng ik door met m’n vrouw en m’n twee jongens. Samuel en Joshua zijn zeven en vier jaar oud. Mijn gezin is m’n alles.”

Tegenover me in de sfeervolle brasserie in Berkel zit een intelligente jongeman, die al tijdens zijn carrière besefte dat er meer in het leven is dan voetbal alleen. Bij De Graafschap rondde hij zijn Hbo-studie Communicatie af en later haalde hij zijn eenjarige opleiding tot webdesigner.
Toch heeft hij nog geen behoefte om websites te ontwerpen of om aan de slag te gaan bij een communicatiebureau. Het trainerschap heeft hem gepakt.
“In het begin van mijn carrière zag ik mezelf geen trainer worden, maar de laatste jaren is dat gegroeid.” Het laatste zetje kwam van Arjan Ebbinge. Hij is loopbaancoach bij de VVCS en helpt (oud-)voetballers om te ontdekken wat hun sterke kanten zijn en welk beroep goed bij hen zou kunnen passen. In het loopbaanportaal maak je een aantal testen, vul je vragenlijsten in en doe je oefeningen. Met als doel om beter in kaart te brengen wat je na je carrière wilt gaan doen. “Arjan doet het heel goed, schrijf dat maar op. Niet om veren in zijn kont te steken, maar omdat het echt zo is. Ik ben heel blij dat ik dit traject ingegaan ben. Laten we eerlijk zijn, het is toch niet makkelijk om iets te vinden. Ik zie mezelf wel iets buiten het voetbal doen. Er is zoveel meer. Maar het is dubbel, want voetbal is m’n passie en het liefst blijf ik in de voetballerij actief.”

Het volledige interview is te lezen in De Contractspeler editie december 2016