Kick-off VVCS Red Button app bij FC Twente

7 november 2022

Vorige week is de VVCS begonnen met de introductie van de Red Button app. De selectie van FC Twente was de eerste spelersgroep die deze app in gebruik heeft genomen. Uiteraard volgen alle andere spelersgroepen in de komende periode.

De VVCS Red Button app is speciaal ontwikkeld om de strijd tegen matchfixing aan te gaan. Het komt immers steeds vaker voor dat spelers worden benaderd om een wedstrijd te beïnvloeden. Zij worden dan benaderd via de verschillende social media kanalen, WhatsApp of zelfs in een persoonlijke setting. De meeste spelers weten gelukkig dat matchfixing strafbaar is, maar wat veel spelers niet weten is dat zij tevens een meldplicht hebben. Dit houdt in dat een speler het dient te melden indien hij/zij benaderd wordt om een wedstrijd te beïnvloeden. Dus zelfs als hier geen gehoor aan wordt gegeven. Die meldplicht was ook voor veel spelers van FC Twente een complete verrassing. Door het niet melden zijn in het verleden al verschillende spelers in de problemen gekomen. Zij werden, soms zelfs langdurig, geschorst.

Aangezien de VVCS steeds meer signalen krijgt dat spelers worden benaderd en om de drempel van het melden lager en veiliger te maken, werd de VVCS Red Button app ontwikkeld. In de app kan een speler, indien gewenst anoniem, een melding versturen, welke terecht komt bij de Integrity Officer van de KNVB. Deze melding wordt versleuteld verstuurd via een unieke code. Hiermee voldoet de speler aan zijn/haar meldplicht.

In de ogen van de VVCS kan matchfixing niet los gezien worden van het gokken. Mede daarom hebben we bij FC Twente ook de gedragscode voor profvoetballers omtrent het gokken onder de aandacht gebracht. Dat de regels met betrekking tot het eigen gokgedrag ook niet bij iedereen duidelijk zijn bleek al uit de onlangs gehouden enquête over dit onderwerp. Niet voor niets hebben we ook de gedragscode voor gokken toegevoegd aan de VVCS Red Button app. Tot slot hebben we bij de spelers nog aangegeven dat de VVCS een eigen Hulplijn bij gokverslaving heeft. Diegene met een hulpvraag kan zodoende worden bijgestaan door gespecialiseerde psychologen. Uiteraard zal dit dan in alle vertrouwelijkheid plaatsvinden.