La Liga heerst in FIFA FIFPro World XI

8 januari 2013

La Liga heerst in de FIFA FIFPro World XI van 2012. De verkiezing van het beste elftal ter wereld van 2012, zorgde voor een unieke uitslag. Volgens alle professionele voetballers ter wereld spelen de leden van de FIFA FIFPro World XI allen in Spanje. Het is een unicum dat alle spelers voetballen in hetzelfde land.

FIFA en FIFPro – de vakbond voor alle profvoetballers ter wereld – presenteerden maandagavond de FIFA FIFPro World XI van 2012, een elftal samengesteld op basis van een verkiezing onder alle profvoetballers wereldwijd. In het Kongresshaus Zurich, Zwitserland, verschenen vijf spelers van Barcelona, vijf spelers van Real Madrid en één speler van Atlético Madrid op het podium tijdens het FIFA Ballon d’Or Gala:

 

Doel:
Iker Casillas (Spanje, Real Madrid)

Verdediging:
Daniel Alves (Brazilië, Barcelona)
Marcelo (Brazilië, Real Madrid)
Gerard Piqué (Spanje, Barcelona)
Sergio Ramos (Spanje, Real Madrid)

Middenveld:
Xabi Alonso (Spanje, Real Madrid)
Andrés Iniesta (Spanje, Barcelona)
Xavi (Spanje, Barcelona)
 
Aanval:
Radamel Falcao (Colombia, Atlético)
Lionel Messi (Argentinië, Barcelona)
Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid)

Alle elf spelers ontvingen hun FIFA FIFPro World XI Award uit handen van Andriy Shevchenko, winnaar van de Ballon d’Or in 2004 en lid van de World XI van 2005 (de eerste van de inmiddels 8 World XI’s).

Twee spelers debuteren in de FIFA FIFPro World XI: Marcelo en Radamel Falcao. Marcelo bewees zichzelf bij Real Madrid, waar hij imponeerde als aanvallende linkervleugelverdediger. Falcao maakte indruk als goalgetter bij Atlético, dat hij met zijn vele doelpunten aan twee prijzen hielp: de Europa League en de Europese Super Cup. Falcao is de eerste Colombiaanse speler die is verkozen in de World XI. Marcelo en Falcao nemen de plaatsen in van Wayne Rooney en Nemanja Vidic, die vorig jaar deel uitmaakten van de World XI.

 

Vijf spelers lijken in de laatste jaren te zijn uitgegroeid tot de ‘onaantastbaren’ van de FIFA FIFPro World XI: doelman Casillas, middenvelders Xavi en Iniesta, en aanvallers Messi en Ronaldo ontvingen ook dit jaar weer een overgroot deel van de stemmen en lieten hun concurrenten ver achter zich. Dit vijftal was de laatste vier jaar telkens van de partij.

Messi en Ronaldo zijn inmiddels recordhouder met zes World XI Awards, Casillas en Xavi volgen met vijf uitverkiezingen, Iniesta heeft intussen viermaal op het podium gestaan.

Van alle spelers ontving Lionel Messi dit jaar de meeste stemmen. Bijna 75 procent van de profvoetballers stemde op de Argentijnse aanvaller van Barcelona (74,6%). Cristiano Ronaldo en Andrés Iniesta volgen met respectievelijk 64,9% en 64,5%.

Vier spelers kwamen net tekort en belandden dit jaar op de minst prettige positie in de uitverkiezing: net onder de streep. Joe Hart (Engeland, Manchester City) eindigde als tweede bij de doelmannen, Pepe (Portugal, Real Madrid) was vijfde bij de verdedigers, Yaya Touré (Ivoorkust, Manchester City) was vierde bij de middenvelders en Robin van Persie (Nederland, Manchester United) nestelde zich op de vierde plaats bij de aanvallers.