Lectori salutem: ‘conservatisme is als een estafette op de plaats’

5 januari 2016

Stef Bekker

Jonah Lomu is overleden. Wie? Jonah Lomu. De iconische rugbyer, bij leven al een legende. Een status in rugbyland vergelijkbaar met onze Johan Cruyff.

De beste man woog ‘in his prime’ 120 kilo maar liep desondanks de 100 meter in minder dan 11 seconden. Hij was de jongste debutant bij de All Blacks en maakte faam door als een bulldozer over Mike Catt te lopen in de halve finale in 1995 in Zuid Afrika. Hij werd maar 40 jaar. Veel te vroeg overleden. Bij hem werd in 1996 een bijzondere nierziekte geconstateerd wat uiteindelijk een slopend effect had op zijn fysieke gesteldheid en daarmee zijn carrière. Kijk eens op youtube en geniet.

Rugby, een sport die vaak met voetbal in verband wordt gebracht. Rugby, een sport die op een aantal vlakken ver voorbij voetbal is. Te denken valt aan modernisering spelregels of de medische begeleiding en monitoring van spelers. Rugby, misschien nog wel het meest bekend om het credo respect. Respect naar elkaar, en meer nog respect naar de scheidsrechter. Met buitengewoon veel plezier heb ik het wereldkampioenschap rugby gevolgd. Bijzonder leuk in beeld gebracht door RTL. De fysieke gesteldheid van de spelers vond ik imponerend. Niet zeuren, maar poetsen. Blijven gaan. Maar wat ik misschien nog wel het meest fascinerende vond, waren de scheidsrechters. Zeker niet vrij van fouten. En soms al te makkelijk de hulp inroepend van de 4e man. Oh ja, bij rugby is een 4e official, die nog eens ingrijpt ook. Bij twijfel wordt gewoon even teruggekeken. Wat overigens naar mijn weten bij meerdere sporten gebeurd, zoals ijshockey, basketbal of American Football. Nu weet ik niet of een dergelijk routeboek ook in het voetbal geïmplementeerd kan worden. Interessant om daarover na te denken. Maar wat me het meest is bijgebleven, is het respect voor de scheidsrechter. Right or wrong, besluit is besluit en de speler accepteert het. Geen opgewonden gedoe, geen gebrul of agressief gedrag richting de scheids. Zo moeilijk lijkt me dat niet om die fatsoenregel in te voeren. Volgens mij wordt het voetbal er alleen maar leuker op. En zo leuk is het niet. Want in wat voor een wereld leven we als je niet veilig bent als je naar je idolen in een stadion wilt gaan kijken? Denk aan het schrappen van de wedstrijd in Hannover. Een sport, die misschien wel juist voor verbroedering kan zorgen, wordt getroffen door terrorisme. Een sport die voor velen ontspanning, plezier en emotie brengt.

Een andere emotie komt bij mij op als het over mijn vakgebied gaat. De fiscaliteit. Elk jaar wordt er een belastingplan ingediend. Met voorstellen en/of aanpassingen van de bestaande belastingwetten. Meer en meer wordt het belastingrecht ingezet om politieke doelstellingen te bewerkstelligen. En daarmee wordt belastingrecht een speelbal van politiek gewin. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer het belastingplan 2016 aangenomen. Een in het oog springende maatregel is het definitief invoeren van een verruimde schenkregeling van € 100.000 rondom de eigen woning en bijbehorende schuld. We zijn inmiddels het jaar 2016 begonnen. Hoop ik dat Johan Cruyff (en de velen die ook door deze ziekte getroffen zijn) herstelt. Hoop ik dat het nieuwe jaar sportief succes zal brengen. Hoop ik dat de voetbalsport verschoond blijft van vreselijk terrorisme.

Neem voor meer informatie contact op met Stef Bekker, als belastingadviseur verbonden aan Punt & Van de Weerdt Belastingadviseurs te Den Haag.
(telefoon: 070-3.025.825).