Mede-oprichter en oud-voorzitter Gerard Kerkum overleden

28 mei 2018

Gerard Kerkum is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. De Feyenoord-icoon was mede-oprichter en oud-voorzitter van de VVCS. Kerkum was al enige tijd ongeneeslijk ziek.

Na zijn voetbalcarrière werd Kerkum bestuurslid bij de VVCS en was medeverantwoordelijk voor de oprichting van de spelersvakbond in 1961. Kerkum over deze periode in het VVCS jubileumboek: ‘De KNVB was bereid met ons samen te werken. Ik weet het nog goed, het was op het bondsbureau aan de Verlengde Tolweg in Den Haag waar de KNVB toen kantoor hield. Ik was er samen met Karel Jansen. Namens de KNVB zat onder andere secretaris-penningmeester Lo Brunt, van wie we veel steun kregen, aan tafel. We hadden daarvoor uiteraard ook al gesprekken gehad met de KNVB. Later kregen we ook steun van Henk Burgwal, de opvolger van Brunt, maar het duurde toch tot 1961 voordat de VVCS daadwerkelijk van de grond kwam. Als ik me goed herinner, is de VVCS officieel opgericht in restaurant Engels in Rotterdam. Ik was daarbij.’

Het eerste VVCS bestuur bestond uit Theo Timmermans (ADO), secretaris Karel Jansen (ADO, later DHC), penningmeester Noud van Nelis (Rapid JC), Andries van Dijk (Sparta), Roel Wiersma (PSV), Cor Brom (Vitesse) en Gerard Kerkum (Feyenoord).

De VVCS is de heer Gerard Kerkum veel dank verschuldigd.