Michael van Praag: ‘Het is niet goed dat Blatter nog langer blijft’

7 januari 2014

In de zomer van 2011 beloofde Sepp Blatter plechtig dat hij zijn vierde en laatste termijn inging als president van de FIFA. Maar de nu 77-jarige Zwitser zinspeelde alweer een paar keer in bedekte termen dat hij mogelijk tot 2019 wil doorgaan.

‘Ik heb het uit zijn mond niet gehoord’, zo weet Michael van Praag het ook niet meer.

De bondsvoorzitter van de KNVB, sinds 27 augustus 2008, heeft zitting in de Executive Committee van de UEFA. Als één van de vijftien leden naast voorzitter Michel Platini. De 58-jarige Fransman geldt als voornaamste kandidaat voor de opvolging van Blatter. Op zijn beurt maakt Van Praag dan weer kans op het presidentschap van de UEFA. ‘Voor een korte periode zou ik het wel willen doen.’

VVCS: ‘De KNVB kent een maximale zittingstermijn van drie keer vier jaar. Is dat niet ook wenselijk voor de internationale voetbalautoriteiten? Blatter lijkt ons meer dan rijp voor vervanging.’
Van Praag: ‘Absoluut. Sterker nog, ik probeer het te vuur en te zwaard voor elkaar te krijgen. Wij hebben het in Nederland al lang ingevoerd. De hervormingscommissie van de FIFA wil dit ook. Qua leeftijd kan je nu nog onbeperkt blijven zitten. Wat krijg je dan: dat figuren binnen het FIFA-bestuur dan zeggen, ja maar wacht even, dat geldt dan ook voor mij. In het FIFA-bestuur is hier dus nog geen meerderheid voor te vinden. En wat is er nu gebeurd? Nu is er een compromis dat zoiets alleen voor de president zou gelden. Dat vind ik idioot. Waarom alleen voor de president en niet voor de andere leden.’

‘Op 26 januari van dit jaar waren alle 54 landen van de UEFA bijeen, om over die hervormingen te praten. Daar ontstond toen een hele discussie. Want het is natuurlijk raar dat je een maximale termijn gaat instellen voor de FIFA, en dat je bij de UEFA onbeperkt kan blijven zitten. Ik heb collega’s, die al 15 tot 19 jaar in het UEFA-bestuur zitten . Uiteindelijk hebben wij een stemming geforceerd. Toen bleek dat er slechts 7 van de 54 landen daar voor voelden. Daarop zijn we een lobby gestart om de panelen een beetje te laten verschuiven. In september waren we weer met ons allen bij elkaar, nu in Dubrovnik, en daar bleek dat er al meer landen voor zijn. Ik heb toch wel goede hoop dat we het met een beetje druk en masseren wel zover krijgen.’

 ‘Bedenk dat we in Europa maar 54 stemmen van de in totaal 208 landen vertegenwoordigen. We zijn altijd in de minderheid. Je moet ook proberen andere landen buiten Europa mee te krijgen. In Europa kunnen we het met elkaar nog wel afspreken, maar daar buiten is dat niet zo makkelijk. In heel veel landen denken ze, laat maar lekker zo zitten. We proberen het nu vanuit de UEFA te regelen. Maar dat zal nog wel wat vergen.’

VVCS: ‘Wij zijn van mening dat Blatter nu echt wel toe is aan vervanging.’
Van Praag: ‘Ik mag Sepp Blatter als persoon heel erg graag. Hij heeft ontegenzeggelijk kwaliteiten en veel goeds voor de FIFA bewerkstelligd. Hij wordt helaas vaak hier en daar op een verkeerde manier neergezet. Het is een heel aardige man, heel vriendelijk, zacht en hij is soms wat naïef. Eigenlijk zou het goed zijn als iemand, bijvoorbeeld een goede vriend, tegen hem zegt: laten we je nou tegen jezelf in bescherming nemen, maak deze termijn af en ga dan met klaroengeschal en een erevoorzitterschap weg. Blijf nog wat voor de FIFA doen. Je zou een Sepp Blatter-fonds in het leven kunnen roepen. Dat kan hij als geen ander, ambassadeur zijn. Het zou voor de FIFA beter zijn als er na al die jaren nieuw bloed komt.’

‘Twee jaar geleden, bij zijn herverkiezing tot 2015, heeft hij heel duidelijk gezegd dat het zijn laatste termijn was. En omdat hij dat zo zei en gezien de omstandigheden toen dat er geen keuze was, hebben wij als heel Europa gezegd: okay, voordeel van de twijfel, nog één keer. Als de FIFA-voorzitter dat zegt, ga je ervan uit dat dat zo is. Nu hoor ik geluiden, maar die horen jullie ook, en ik lees ze alleen maar, dat hij weer een termijn overweegt. Ik heb het hem niet horen zeggen. Maar of hem dat nou in de mond wordt gelegd of dat hij dat zelf zegt, dat weet ik niet. Hij heeft nu aangekondigd dat hij wacht tot na het WK in Brazilië met de mededeling wat hij gaat doen.’

VVCS: ‘Ervan uitgaande dat Blatter zijn toezegging nakomt en dat hij inderdaad bezig is aan zijn laatste termijn, dan lijkt het erop dat Platini hem gaat opvolgen.’
Van Praag: ‘Ja, dat is nou het grote geheim. Ik heb het uit zijn mond nog niet gehoord of hij naar de FIFA gaat. Het verhaal speelt al minstens twee jaar. Platini heeft het steeds voor zich uitgeschoven. Hij heeft op een bepaald moment gezegd: in (afgelopen) september ben ik met alle landen in Dubrovnik en dat zal ik bekend maken wat ik zal doen. Maar in zijn openingsspeech daar zei hij: jullie denken dat ik daar nu wat over ga zeggen, maar dat ga ik niet doen. Want ik heb nog meer tijd nodig. Weet nou van mij, dat ik die beslissing echt nog niet heb genomen. Ik heb het heerlijk naar mijn zin bij de UEFA. En er is nog zoveel te doen. Maar daarna zei hij ook dat hij het bekend zal maken na het WK in Brazilië. Net als Blatter.’

VVCS: ‘Stel dat ze beiden (Blatter en Platini) het toch doen, ben jij dan in de markt om Platini op te volgen als voorzitter van de UEFA?’
Van Praag: ‘Ik weet het niet. Ik ga niet solliciteren. Ik moet je eerlijk zeggen: ik ben in het licht van de geldende leeftijdsgrens al oud, ik ben nu 66 jaar, dus tegen die tijd ben ik 68. Dan mag je nog vier jaar. Ik zou in principe dan nog een tweede termijn kunnen doen. Maar dan ga ik dezelfde kant op als Blatter, en dat kan niet, dat is niet goed. Je moet eigenlijk een president hebben die het weer acht jaar kan doen, misschien maximaal twaalf  jaar. Ik vind bijvoorbeeld Wolfgang Niersbach (30 november 1950) van de Duitse voetbalbond een goede kandidaat. Maar ik zou nog wel een paar namen kunnen noemen hoor.’

‘Ik zou het wel voor een periode van vier jaar willen doen. Platini heeft veel bereikt. Financial Fair Play. De competities zijn beter geworden. De contacten met de clubs zijn hersteld en nog zo meer. Ik vind dat we een periode in moeten, waarin we dat consolideren. En tegelijkertijd ook eens naar de UEFA zelf moeten kijken en bezien of alles nog wel zo efficiënt toegaat en of bepaalde zaken niet anders moeten. Nou, dat is op mijn lijf geschreven. Dat zou je in vier jaar wel kunnen doen.’
‘Er zijn een aantal landen en die zeggen dat ze het wel in mij zien zitten. Maar er zijn ook voldoende landen die dat niet zeggen en die iemand anders op het oog hebben. Ik denk niet dat het zo zal gaan als vroeger. Ik denk dat landen straks bij elkaar gaan zitten en zullen zeggen: wie zullen we dat klusje nu eens laten klaren? En dan heb je ook best kans dat ze zeggen: laten we maar voor een jonge voorzitter gaan en dan zijn er natuurlijk genoeg.’