Nederlands voetballandschap naar Zeist voor nieuw competitieopzet

3 oktober 2016

In Zeist starten deze week de rondetafelgesprekken met alle betrokken in het voetbal over de verbeterpunten van de Eredivisie, Jupiler League en KNVB Beker.

Vertegenwoordigers van clubs, trainers, spelers, supporterscollectieven, journalisten, overheden en wetenschappers zijn uitgenodigd om vanuit hun vakgebied een bijdrage te leveren ter optimalisering van de competities. Alle kenmerken van een competitie, zoals kampioenschap, play-offs, promotie/degradatie en periodetitels worden onder de loep genomen. Dat komt ten goede aan het niveau van het Nederlandse voetbal

De studie is een samenwerking tussen de voetbalbond (KNVB), Eredivisie (ECV), Jupiler League (CED), de spelersraad (CSR) en trainer-coaches (CBV) en resulteert in een advies voor de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in mei 2017. Op die vergadering stemmen de betaald voetbalclubs en de CSR op eventuele vernieuwingen van de competities in het Nederlandse voetbal. Aanpassingen in de competities kunnen worden doorgevoerd in het seizoen 2018/’19.

De studie is onderdeel van het rapport ‘Winnaars van morgen’ van de KNVB, het strategisch plan van de Eredivisie CV en het vijfjaren plan van de Coöperatie Eerste Divisie. Het doel is het optimaliseren van de competitiestructuur een van de doelstellingen.

Onderzoek bij buitenlandse competities
De buitenlandse voetbalcompetities worden in dit traject geanalyseerd op competitiekenmerken als promotie/degradatie, aantal competitiewedstrijden en de opzet van play-offs. In augustus is er een bezoek gebracht aan België, Polen en Portugal, aangezien deze landen van vergelijkbare omvang als Nederland zijn en onlangs de opzet van hun competitie vernieuwden. De werkgroep heeft daar gesproken met de voetbalbond van het land, de belangenbehartigers van de competities en twee clubs: een traditionele hoog- en laagvlieger van de competitie. Ook de internationale (club)prestaties, ontwikkeling van spelers en toeschouwersaantallen komen in de analyse aan bod.

Het team dat de studie leidt bestaat uit Jacco Swart (directeur Eredivisie CV), Marc Boele (directeur Coöperatie Eerste Divisie), Danny Hesp (voorzitter Centrale Spelersraad), Gerard Marsman (directeur Coaches Betaald Voetbal) en Hans van Breukelen (technisch directeur) en Gijs de Jong (operationeel directeur) namens de KNVB.