Nederlandse voetbalwereld slaat handen ineen rond internationale Coming Out Day

10 oktober 2019

De Nederlandse voetbalwereld komt vanaf 11 oktober, de internationale Coming Out Dag, met een gezamenlijk statement om lhbti-acceptatie in het voetbal te bevorderen. Van 11 tot en met 20 oktober vindt de gezamenlijke actie plaats in het Nederlandse clubvoetbal.

Net als de afgelopen twee jaar dragen de aanvoerders in het betaald voetbal speciale regenboogbanden. Dit gebeurt in het speelweekend van 11 en 13 oktober in de Eredivisie Vrouwen en 18 t/m 20 oktober in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en het amateurvoetbal.

Het gezamenlijke statement voor lhbti-acceptatie in het voetbal is een initiatief van spelersvakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation. Dit jaar zijn ook de Eredivisie (ECV), Keuken Kampioen Divisie (CED), Coaches Betaald Voetbal (CBV), de KNVB-scheidsrechters en FOX Sports volledig aangehaakt bij de actie.

Spelers, trainers, scheidsrechters en verslaggevers
De aanvoerders van de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie Vrouwen dragen tussen 11 en 20 oktober de regenboogarmband. De clubs ondersteunen de boodschap met een gezamenlijk statement op sociale media. Daarnaast dragen coaches, scheidsrechters en FOX Sports-presentatoren een speciaal regenboogspeldje en gebruikt FOX Sports voor de gelegenheid speciale regenboogmicrofoons.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko: “De actie met de aanvoerdersbanden is de afgelopen twee jaar een mooi en krachtig statement geweest. Dit jaar wordt het geluid tegen homofobie nog luider, met de medewerking van coaches, scheidsrechters, clubs en FOX Sports. We laten vanuit iedere hoek zien en horen dat homofobie niet in de voetbalwereld thuishoort.”

Ook amateurvoetbal en andere sporten doen mee
Niet alleen het betaald voetbal, ook de voetbalamateurs en andere sporten doen mee. Als onderdeel van de #AllTogetherChallenge kunnen amateurvoetballers de regenboogband aanvragen via regenboogband.nl/knvb en kunnen via regenboogband.nl  alle andere sporters banden bestellen voor hun teams. Vorig jaar is dat maar liefst 10.000 keer gedaan. Ook deze banden worden gedragen in het weekend van 19 en 20 oktober.