VVCS lid Nick Venema maakt grote stappen bij FC Utrecht

12 mei 2017

‘Pas na afloop besefte ik: hier heb ik het van kleins af aan allemaal voor gedaan’
Foto Eric Verhoeven

Door Guus Peters
Nick Venema maakt op het ogenblik mooie en grote stappen in zijn ontwikkeling als profvoetballer. Het 17-jarige talent van FC Utrecht startte het seizoen bij de A-junioren. Begin februari maakte de spits zijn debuut in het eerste elftal. Op bezoek bij PSV verving hij vijf minuten voor tijd Ricardo Zivkovic. ‘Dat was best gek, vier weken daarvoor speelde ik mijn wedstrijden nog in de A1.’

‘Tijdens mijn warming-up keek ik een paar keer naar de klok. Naarmate de tijd verstreek dacht ik dat het ‘m niet meer ging worden, tot assistent-trainer Jean-Paul de Jong mij een seintje gaf. Dus toch. Ik moet eerlijk zeggen dat je op zo’n moment niet precies door hebt wat er allemaal om je heen gebeurt. Ik was gefocust, met de wedstrijd bezig. Pas na afloop, toen we in de bus zaten, kwam bij mij het besef: hier heb ik het van kleins af aan allemaal voor gedaan. Dat ik in een uitwedstrijd tegen PSV mocht debuteren, maakt het extra speciaal. Het is de regerend landskampioen en een van de grootste clubs van Nederland. Er zaten die wedstrijd dertigduizend mensen in het stadion.’

Wat krijg je daarvan mee als voetballer?
‘Voor de wedstrijd en tijdens mijn warming-up heb ik een paar keer om mij heen gekeken. Het was voor mij tevens de eerste keer dat ik bij de selectie zat. Ik genoot van alles: de voorbereiding op de wedstrijd, de sfeer en de mensen op de tribunes. Eenmaal in het veld ben je met de wedstrijd bezig en heb je niet eens door dat er dertigduizend man naar je kijken.’ Dat Venema dit seizoen al zijn debuut zou maken bij FC Utrecht had hij niet verwacht. De havoleerling die aan het einde van dit schooljaar zijn eindexamen doet, begon het seizoen als eerstejaars A-junior in de A1. ‘Mijn doel was om dit seizoen zoveel mogelijk minuten te maken in Jong FC Utrecht, dat sinds dit seizoen in de Jupiler League uitkomt. Ik trainde in de voorbereiding al regelmatig met het team mee.’

Je hoefde niet lang te wachten op je eerste minuten in de Jupiler League, toch?
‘Dat klopt. Al in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen NAC viel ik in. Daarna moest ik even geduld hebben. Het duurde tot eind januari voordat ik mijn tweede wedstrijd voor Jong FC Utrecht speelde. Daarin maakte ik trouwens wel mijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.’ Door een aantal transfers bij het eerste elftal werd Venema in de winterstop definitief overgeheveld van de A-junioren naar Jong FC Utrecht. Sinds een aantal maanden speelt het talent daarom niet meer tegen leeftijdsgenoten, maar neemt hij het veelal op tegen verdedigers die soms wel tien tot vijftien jaar ouder zijn dan hij. ‘Ik had even de tijd nodig om mij aan te passen.’

Hoe bedoel je?
‘Het niveau in de Jupiler League ligt veel hoger dan bij de jeugd. Bovendien wordt er op een andere manier gevoetbald: het tempo ligt hoger, je moet je fysiek anders wapenen en tegenstanders zijn gehaaider. Ze hebben meer ervaring dan de jongens in de jeugd. In de A1 kwam het nog weleens voor dat een verdediger heel dom instapte. Daar kon ik dan van profiteren. In de Jupiler League maken verdedigers dat soort fouten minder snel.’

Die ervaren verdedigers staan dan ineens tegenover een jochie van zeventien. Op wat voor manier intimideren zij jou?
‘Ze proberen je voortdurend uit je spel te halen. Dan krijg je hier en daar een tikkie. Als ik lekker in de wedstrijd zit, laat ik me er niet door afleiden. Maar ik kan er minder goed tegen als ik geen goede wedstrijd speel. Dan raak ik sneller geïrriteerd. Daar moet ik nog aan werken, anders hebben ze me alsnog waar ze me willen hebben.’ Er is veel kritiek vanuit andere clubs op de beloftenteams in de Jupiler League. Het is elk weekend maar afwachten welke spelers er bij jullie beschikbaar zijn. Bovendien spelen jullie altijd in een leeg stadion. ‘Voor de ontwikkeling van de talenten is de Jupiler League ideaal. Zoals ik al zei: het niveau ligt veel hoger dan in de jeugd of beloftencompetitie. De stap vanuit de jeugd of beloftencompetitie naar het eerste elftal is veel te groot. De Jupiler League is een mooie tussenstap. Ik snap dat het voor clubs niet aantrekkelijk is om in een leeg stadion Galgenwaard te voetballen. Aan de andere kant: het komt ook regelmatig voor dat wij een uitwedstrijd spelen en dat de tribunes nagenoeg leeg zijn. Spelers in de Jupiler League zouden het ook als een uitdaging kunnen zien om tegen Jong FC Utrecht te voetballen.’

Het volledige interview is te lezen in De Contractspeler editie april 2017