Nieuwe transferregels FIFA vanwege oorlogssituatie in Oekraïne nadelig voor spelers

9 maart 2022

Gisteren heeft de Wereldvoetbalbond een buitengewone transferperiode ingesteld voor buitenlandse spelers en coaches die werkzaam zijn bij een club uit Oekraïne of Rusland. Gezien de oorlogssituatie daar, moest er dringend een oplossing gevonden worden voor deze spelers en coaches. Helaas is het resultaat zeker niet hetgeen geworden dat de VVCS had gevraagd. Integendeel.

Wat heeft FIFA beslist?
1. Oekraïne: de contracten van buitenlandse spelers en coaches worden door de oorlogssituatie automatisch geschorst tot het einde van dit seizoen (30 juni 2022). Tot en met 7 april 2022 krijgen zij de mogelijkheid om een tijdelijk contract te tekenen bij een andere club, en wel tot en met 30 juni 2022.
2. Rusland: hier krijgen buitenlandse spelers en coaches de mogelijkheid om hun contract eenzijdig te schorsen tot en met 30 juni 2022. Hier geldt eveneens dat de spelers tot en met 7 april de tijd krijgen om zich bij een nieuwe club te registreren en dit tevens tot en met 30 juni 2022.

Wat vindt de VVCS?
Deze buitengewone transferperiode lijkt op papier een mooie kans voor de spelers om – weg van de oorlog – tijdelijk hun job elders te kunnen uitoefenen. Maar in de praktijk blijkt dat het compromis dat FIFA heeft bedacht de spelers niet vooruithelpt. Integendeel.
De spelers die na 1 juli 2022 nog een doorlopende verbintenis hebben met hun club uit Oekraïne of Rusland, worden op basis van dit nieuwe reglement op 1 juli terug verwacht bij hun club. Dit betekent dat er nauwelijks clubs zullen zijn die die een contract voor 4 maanden aanbieden, zonder dat zijn daarbij enige zekerheid hebben dat zij ook volgend seizoen een beroep kunnen doen op deze spelers. Vergeet daarbij vooral niet dat er gedurende de maanden mei en juni in de meeste competities nog nauwelijks wedstrijden op het programma staan… Oftewel, er moeten 4 maandsalarissen worden betaald voor niet meer dan een handvol competitiewedstrijden. De spelers die contact zochten met VVCS bevestigen dan ook dat de clubs waarmee zij spraken alleen geïnteresseerd zijn in een contract voor langere duur.

Doordat de FIFA de spelers niet de mogelijkheid geeft hun contracten eenzijdig te verbreken wegens de oorlogssituatie, onstaat er nu een hele lastige en onzekere situatie voor hen. De VVCS adviseert de spelers die nog niet terugkeerden uit Rusland dit uit veiligheidsoverwegingen wel te doen. Maar in de huidige situatie resulteert dat voor diezelfde speler in financiële onzekerheid. En daarbij, wie wil er op 1 juli terug keren naar Rusland?

Wat nu?
De VVCS voorspelt dat heel wat spelers die terugkeerden uit Oekraïne en Rusland het de komende maanden zonder salaris zullen hebben te stellen. De VVCS dringt er bij de internationale spelersvakbond FIFPRO dan ook op aan dat zij de FIFA ervan moet zien te overtuigen om een financieel hulpfonds in het leven te roepen waaruit de buitenlandse en Oekraïense spelers, wiens contracten bij hun club door de oorlog geschorst zijn, financieel kunnen worden ondersteund.

Tot slot zal er zéér snel een beslissing moeten worden genomen omtrent de situatie na 1 juli 2022. Het kan niet de bedoeling zijn dat de betrokken spelers tot eind juni maar moeten gissen wat hen te wachten staat. Wordt vervolgd.