Renald Majoor start stichting voor veilige sportomgeving

29 januari 2018

De Stilte Verbroken: Omdat misbruik in de sport alles kapot maakt.

Renald Majoor, op zijn twaalfde slachtoffer van seksueel misbruik in de jeugdopleiding van Vitesse, lanceerde afgelopen vrijdag zijn Stichting De Stilte Verbroken. Twintig jaar liep hij rond met zijn geheim. Het grote taboe in de sportwereld. Hij belandde in een diepe psychische crisis door het misbruik en dat wil hij nooit meer een andere sporter laten overkomen.

Renald: “Het probleem moet bespreekbaar worden, en daarmee ook behandelbaar. Wij willen met de stichting De Stilte Verbroken een meldpunt zijn, maar ook een kennisbank en een aanjager van de strijd tegen misbruik en intimidatie. Sporters zijn kwetsbaar en vaak afhankelijk van hun trainers en begeleiders. Te vaak wordt daar misbruik van gemaakt. Letterlijk. Te vaak durven de sporters er met niemand over te praten. Bang voor hun sportcarrière, voor hun omgeving, voor de consequenties. En daardoor blijft het misbruik mogelijk. Dat mag niet. Daar ga ik me hard voor maken. Samen met een team van bestuurders en ambassadeurs uit de sportwereld en jeugdhulpverlening.”

De website www.destilteverbroken.nl staat live. Het bestuur van de stichting gaat zich inzetten voor landelijke erkenning en aandacht voor het probleem. Voor preventie en aanpak. Voor een duidelijkere en relevantere rol van vertrouwenspersonen binnen de sport.
Renald: “Het misbruik heeft mijn leven getekend. Het maakt zoveel levens kapot, zowel in topsport als in de amateursport. En bijna niemand die het ziet. Daarom moeten we nu de stilte verbreken. Het werd tijd!”

VVCS voorzitter Danny Hesp: “Het is verschrikkelijk als je te maken krijgt met seksueel overschrijdend gedrag. Ik heb hierover met Renald gesproken en hem duidelijk gemaakt dat ook wij er alles aan zullen doen om misbruik binnen de sport te voorkomen en bespreekbaar te maken. Wij hebben inmiddels een protocol voor als er meldingen bij ons binnenkomen.”

Meer informatie of een interview over De Stilte Verbroken:
Renald Majoor – Stichting De Stilte Verbroken
Telefoon: 06 37 55 69 78
info@destilteverbroken.nl