Roald van Hout: ‘Het loopbaantraject maakt de stap naar een maatschappelijke carrière makkelijker’

13 september 2017

‘Ik hoor veel voetballers altijd zeggen dat ze iets naast het voetbal willen doen. Maar wat, dat weten ze niet. Voor al die spelers is het loopbaantraject ideaal.’

Sinds kort is Roald van Hout profvoetballer af. In het voorjaar besloot de 29-jarige aanvaller, die voor RKC Waalwijk, Sparta, FC Eindhoven en Fortuna Sittard speelde, bij de amateurs van UDI’19 te gaan voetballen om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. Daarbij kreeg hij hulp van de VVCS. Via het loopbaantraject van de vakbond kreeg de Brabander een beter beeld wat hij na zijn voetbalbestaan wilde gaan doen. ‘Ik weet nu wat mijn kernkwaliteiten zijn en heb mezelf leren presenteren.’
Door Guus Peters

Van Hout rondde tijdens zijn voetbalcarrière de hbo-opleiding Sportmarketing af aan de Johan Cruyff University. Hij was realistisch genoeg om te beseffen dat hij zijn geld na het voetbal op een andere manier moest gaan verdienen. Maar hoe? Dat was de vraag waar hij maar moeilijk een antwoord op kreeg.
‘De opleiding die ik heb gevolgd is heel breed. Het was een goede basis, maar ik wist niet precies wat ik ermee wilde. Werken op een commerciële afdeling leek mij wel wat. Maar ja, zou ik dan iets willen verkopen of was accountmanager meer iets voor mij? Toen ik hoorde dat de VVCS was gestart met het loopbaantraject heb ik mezelf meteen aangemeld.’

Wat houdt het loopbaantraject in?
‘Het is een traject waarin je met een loopbaancoach, Arjan Ebbinge in mijn geval, gaat kijken wat de mogelijkheden zijn na je voetbalcarrière. Samen breng je in kaart wat je kwaliteiten buiten het voetbal zijn en ontdek je waar je interesses liggen. Als je dat inzichtelijk hebt, helpt de VVCS je in contact te komen met mensen uit het beroepsveld. Met hen kun je in gesprek om te kijken of een bepaalde sector je leuk lijkt om in te werken.’

Geef eens een voorbeeld
‘Zodra je je eigen kwaliteiten kent en weet waar je interesses liggen, kun je veel specifieker gaan solliciteren. Bedrijven slaan tegenwoordig heel veel gegevens van klanten op. Uit die grote hoeveelheid data trekken analisten conclusies. Ik dacht dat ik dat wel interessant zou vinden. Maar toen ik eenmaal met mensen uit het werkveld had gepraat, kwam ik erachter dat het helemaal niet bij mij paste. Nu wist ik meteen dat ik er niets mee wilde doen, terwijl ik anders was gaan solliciteren op dit soort functies.’
Het traject van Van Hout duurde ongeveer een half jaar. Daarin leerde hij zichzelf naar eigen zeggen beter kennen. Tijdens testen beantwoordde hij tal van vragen over zichzelf en ook zijn naasten beantwoordden die vragen over hem. ‘Het is fijn om inzichtelijk te krijgen wat je kernkwaliteiten zijn. Het is goed voor je zelfbeeld.’

Terwijl je bezig was met het loopbaantraject besloot je een punt achter je profcarrière te zetten. Heeft het een met het ander te maken?
‘Nee, ik ben het traject niet ingegaan met het idee dat ik aan het einde van het seizoen zou stoppen. Wel stel je jezelf af en toe de vraag of je nog genoeg plezier haalt uit het spelletje. Als je geen eenduidig antwoord op die vraag kan geven, is het handig dat je weet wat je na je carrière wil gaan doen. Het geeft meer zekerheid als je van jezelf weet wat jij een bedrijf te bieden hebt. Het heeft de keuze om te stoppen uiteindelijk misschien tien procent makkelijker gemaakt.’

In welk opzicht heeft het loopbaantraject jou geholpen?
‘Ik heb gericht kunnen solliciteren. Bovendien ging ik zelfverzekerd de sollicitatiegesprekken in: ik wist wat mijn sterke punten waren, wat ik het bedrijf kon bieden, waar mijn interesses lagen en hoe ik dit allemaal moest overbrengen. Ik heb nog geen maatschappelijke werkervaring en moest dat op een andere manier compenseren. Bij één bedrijf zeiden ze na afloop zelfs dat ze het sollicitatiegesprek als heel prettig hadden ervaren. Zij hadden eerder met voetballers om de tafel gezeten, maar die wisten vaak helemaal niet wat ze wilden, werd mij verteld.’

Heb je inmiddels een baan gevonden?
‘Ja, ik ben in juli begonnen bij Rabobank Uden/Veghel. Ik ben daar assistent accountmanager. Ik krijg een jaar de tijd om me in te werken, ben natuurlijk nog onervaren in de bankenwereld. De bedoeling is dat ik na een jaar doorgroei als volwaardig accountmanager.’

‘Voor mij was dit het ideale moment om te kiezen voor mijn maatschappelijke carrière. Ik heb vorig jaar mijn hbo-diploma behaald en onlangs het loopbaantraject afgerond. Als ik er nu niks mee zou doen, bestond de kans dat alle kennis die ik heb opgedaan zou verwateren. Het zou dan lastiger zijn om alsnog op zoek te gaan naar een baan.’ 

Was het ook allemaal zo snel gegaan zonder het loopbaantraject van de VVCS?
‘Nee, dat denk ik niet. De tijd vliegt voorbij als je op zoek bent naar een baan, maar niet precies weet wat je wil. Stel je voor dat ik bij meerdere bedrijven op gesprek was geweest, zonder dat ik wist wat mijn sterke punten zijn en waar mijn interesses liggen. In eerste instantie moet ik van meerwaarde kunnen zijn voor een bedrijf. Pas dan kan zij ook iets voor mij betekenen. Het is niet zo dat elk bedrijf je wil omdat je profvoetballer bent geweest. De VVCS helpt je zoveel mogelijk, maar uiteindelijk gaat het er toch om wat jij bereid bent er zelf in te stoppen.’

Zou je het traject ook aan andere profvoetballers aanraden?
‘Absoluut. Voor mij was het heel leerzaam om met Arjan te praten over mijn maatschappelijke carrière na het voetbal. Je hoeft geen studie te hebben gedaan om het loopbaantraject te volgen. Je kan het ook gebruiken om erachter te komen welke opleiding bij jou past.’

‘Ik hoor veel voetballers altijd zeggen dat ze iets naast het voetbal willen doen. Maar wat, dat weten ze niet. Voor al die spelers is het loopbaantraject ideaal. Je ontdekt waar je interesses liggen, wat je sterke punten zijn en leert jezelf presenteren. Het loopbaantraject maakt de stap naar een maatschappelijke carrière makkelijker.’