Ruud Boymans heeft zijn HBO diploma bijna binnen

11 december 2012

Op het veld wil het met Ruud Boymans bij AZ nog niet zo lukken. Naast het veld heeft hij wel succes. Donderdag hoopt hij zijn hbo-diploma te halen.

Boymans (23) is zo goed als klaar met zijn hbo-studie Ondernemerschap en Business Innovation. De opleiding is onderdeel van het pakket dat de VVCS aanbiedt. De spelersvakbond heeft een hbo-studie en 2 mbo-opleidingen ontwikkeld, speciaal voor voetballers die tijdens hun sportloopbaan willen werken aan een maatschappelijke carrière.

Studiegenoten van Boymans zijn bijvoorbeeld Frank van Mosselveld (28, RKC), Virgilio Teixeira (39, ADO Den Haag) en Bart van Muyen (29, FC Oss). Willem Janssen zat er ook bij, maar die stopte omdat hij zich wilde concentreren op zijn loopbaan bij FC Twente.

“Het grote voordeel van de opleiding is dat je hem online kunt doen. Een reguliere studie had ik nooit kunnen combineren met het voetbal. Deze opleiding wel. Lessen kun je via internet volgen en sommige tentamens kun je online doen. Zelfs als ik in Engeland of Spanje had gevoetbald, had ik deze studie kunnen doen.”
Donderdag presenteert Boymans de uitkomst van zijn scriptie. “Ik heb onderzocht hoe een eredivisiespeler een eigen merk kan ontwikkelen via sociale media. Ik noem dat een Online Personal Brand.”

Wat is de conclusie van je onderzoek?
“Dat er voor spelers goede mogelijkheden liggen om zich door middel van Twitter, Facebook en YouTube te onderscheiden. Een heleboel spelers gebruiken social media voor de fun, maar er is veel meer uit te halen. Ik denk dat 95 procent van de spelers dat niet beseft. Ze kunnen hun maatschappelijke betrokkenheid benadrukken, ze kunnen de band met fans versterken. En als ze willen, zijn er mogelijkheden om op die manier geld te verdienen. Demy de Zeeuw is een goed voorbeeld. Die koppelt verschillende platforms aan elkaar, is heel actief en heeft zelfs zijn eigen website. Ik weet eerlijk gezegd niet of hij er geld mee verdient – maar ik denk het wel, gezien de advertenties op zijn site.”

Hoe gaan je collega’s bij AZ er mee om?
“Jozy Altidore gebruikt Twitter regelmatig om zijn maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Zo brengt hij zijn Foundation onder de aandacht. Vergis je niet, hij heeft een half miljoen volgers. Dat is heel waardevol. Dat kan hem veel nieuwe donateurs en sponsors voor zijn Foundation opleveren. Ook Adam Maher doet veel op Twitter. Hij zet er vaak een spreuk op, een soort tegeltjeswijsheid. Daar is niks mis mee, alleen loop je de kans dat mensen dat op den duur vervelend gaan vinden. Misschien willen mensen liever weten hoe hij getraind heeft, of waarom AZ geen punten pakt. Ik geef maar een voorbeeld, hoor. Want Adam doet niemand kwaad met die teksten.”

En wat doe je zelf?
“Ik was er in het begin heel actief mee, maar ik moet zeggen dat ik zelf niet de behoefte heb om het te blijven doen. Als je de social media echt goed wilt gebruiken, ben je er intensief mee bezig. Daar komt bij dat je ook wat van je privacy moet willen opgeven, en dat je tegen negatieve reacties moet kunnen.”

Waar ga je het diploma voor gebruiken, wat zijn je toekomstplannen?
“Dat weet ik nog niet. Ik wil later wel een eigen zaak beginnen, misschien in kleding. Dan is dit een basis, het geeft je wat bagage en wat zekerheid. Stel dat het voetbal niet wordt wat ik had gehoopt, of ik loop een ernstige blessure op, dan heb ik iets achter de hand. Met zo’n diploma op zak gaat werk zoeken waarschijnlijk toch makkelijker dan als je niets gedaan hebt. Maar het is niet zo dat ik verder ga studeren of nu al een eigen zaak begin. Het is wel de bedoeling dat ik nog jaren voetbal.”

Bron: Noordhollands Dagblad