Ruud Boymans kiest bewust voor het avontuur in Dubai

25 augustus 2016

‘Als ik vier jaar jonger zou zijn geweest, had ik dit niet gedaan’

Door Lex Muller
Voor alles lokte het avontuur Ruud Boymans naar Dubai. De 27-jarige Limburger zwichtte al vroeg voor de aanbieding van Al-Shabab, een subtopper uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). ‘Als ik nog vier jaar jonger zou zijn geweest, had ik andere keuzes gemaakt. Dan was ik voor een club uit Engeland of Duitsland gegaan. Nu zit ik aan mijn top.’

Begin juni vloog Ruud Boymans voor het eerst naar het Midden-Oosten, om een idee op te doen van het hem onbekende Al-Shabab. ‘Ik ben er toen vier dagen geweest, voor de keuring en om te tekenen.’ Samen met zijn vaste zaakwaarnemer Arnold Oosterveer (Soccer Vision) stemde de spits van FC Utrecht in met een verbintenis voor drie jaar. “Er was veel interesse vanuit het buitenland. Maar dit was voor mij het juiste plaatje.’
In Utrecht had Ruud Boymans inmiddels slechts de helft van zijn vierjarig contract afgelegd. ‘Ik ben in 2014 gekocht om na één of twee seizoenen alweer te worden verkocht. Dat is ook zó uitgesproken door de directie.’ De geplande verkoop van de gewilde goaltjesdief kon in de zomer van 2015 evenwel onmogelijk doorgaan. Hij sukkelde al een half jaar met een taaie enkelblessure. Opgelopen op 7 december 2014 thuis tegen Heracles, na een tikje van verdediger Mike te Wierik.
De eindeloze revalidatie hield hem uiteindelijk een heel jaar weg van de competitie. ‘Als ik fit was gebleven, was ik na een jaar al voor veel meer geld dan nu weggeweest. Dat weet ik honderd procent zeker. Misschien wel als topscorer van de eredivisie.’

In totaal turfde FC Utrecht in twee seizoenen slechts 24 duels (9-15) van Ruud Boymans. Met nog altijd twintig treffers, zijn specialiteit bij uitstek. ‘In de winter zijn we bezig geweest met een club uit Japan. Dat ketste af, omdat de directeur werd ontslagen.’ Het afgelopen half jaar bevestigde andermaal de faam van deze immer gretige en scorende spits. ‘Ik wilde het liefst naar een Aziatisch land, Australië of het Midden-Oosten. Ik wilde mijn horizon verbreden, nieuwe culturen leren kennen.’
Op de hoogte van zijn ambities, tipte zijn trainer Erik ten Hag hem nog voor het einde van de eredivisie eens te bellen met Fred Rutten. Net aangesteld als coach van Al-Shabab en op zoek naar een Nederlandse aanvaller. ‘Ze kennen elkaar goed. Erik vroeg me of het goed was dat Fred me telefonisch een keer zou benaderen. Dat was ergens in april.’ Ondanks de ruime buitenlandse belangstelling trok de kans hem vrijwel onmiddellijk sterk aan. ‘Al-Shabab was als eerste echt concreet. Arnold (Oosterveer) en ik keken elkaar eens goed aan en concludeerden: beter kan je het niet krijgen.’
Naast het aantrekkelijke avontuur verleidden zeker ook de financiën hem voor minimaal een drietal jaren naar Dubai te verhuizen. ‘Financieel betekent het voor mij een enorme vooruitgang’, geeft Ruud Boymans ronduit toe. Samen met zijn vriendin betrekt hij een appartement in het centrum nabij Burj Khalifa, het hoogste gebouw op aarde. ‘Ik kom daar terecht in een fantastische wereldstad, met alle moderne gemakken van de huidige tijd.’

Het volledige interview is te lezen in De Contractspeler editie augustus 2016