Spelers stemmen massaal tégen kunstgras

3 juni 2005

Volgend seizoen zal er voor het eerst in de eredivisie op kunstgras gevoetbald worden. De KNVB besloot om Heracles Almelo hiervoor dispensatie te verlenen. De spelers zijn niet blij. Uit een enquête van VVCS en FIFPro blijkt dat ruim 91% van de eredivisiespelers tegen kunstgras is. Slechts 2% vindt het geen probleem om af en toe op kunstgras te spelen. Uit andere landen komen overeenkomstige cijfers. Toch gaat de kunstgraslobby verder.

De VVCS stuurde in samenwerking met FIFPro een enquêteformulier naar alle 37 BVO’s in Nederland. Op het moment van de deadline van De Contractspeler waren de reacties van precies 400 spelers binnengekomen, afkomstig van twaalf ere- en elf eerste divisieclubs. Daaruit zijn duidelijke conclusies te trekken.

Vóór kunstgras
De 25 spelers (6%) die invulden vóór kunstgras te zijn gaven daarbij aan dat het kunstgras tegenwoordig van goede kwaliteit is en dat ze het geen probleem vonden om af en toe op kunstgras te spelen. Slechts één voorstander was van mening dat er gestreefd diende te worden naar uitsluitend kunstgrasvelden omdat dan pas de speelomstandigheden overal gelijk zouden zijn.

De 25 spelers (6%) die invulden vóór kunstgras te zijn gaven daarbij aan dat het kunstgras tegenwoordig van goede kwaliteit is en dat ze het geen probleem vonden om op kunstgras te spelen. Slechts één voorstander was van mening dat er gestreefd diende te worden naar uitsluitend kunstgrasvelden omdat dan pas de speelomstandigheden overal gelijk zouden zijn.

Voorstanders van kunstgras zijn er in de eredivisie nauwelijks te vinden. Slechts 5 van de 214 spelers (2%) geven aan geen problemen te hebben om af en toe op kunstgras te spelen. In de eerste divisie ligt dat aantal iets hoger (11%), maar ook hier stemt bijna 83% van de spelers tegen kunstgras.

Ook de meeste spelers van Cambuur zijn na twee jaar nog altijd niet te spreken over spelen op kunstgras. (foto Proshots)

Opvallend is dat ook in de selectie van Cambuur Leeuwarden, dat al twee jaar zijn thuiswedstrijden op kunstgras speelt, de tegenstanders ver in de meerderheid zijn. Negen Leeuwarders zijn tegen, drie zijn voor en drie stemden neutraal. De selectie van Heracles reageerde (nog) niet op de enquête.

Neutraal
In totaal 24 spelers (6%) stemden neutraal. Negen spelers van hen menen dat het vooral belangrijk is hoe de komende generatie over kunstgras denkt. De jeugd is meer met kunstgras opgegroeid en vooral zij zullen er in de toekomst op moeten spelen. Dertien spelers stemden neutraal omdat spelers naar hun mening niets te vertellen hebben en het om die reden niet interessant is of een speler voor of tegen is. De ontwikkeling van kunstgras is naar hun mening toch niet te stoppen, stellen zij enigszins fatalistisch.

Tégen kunstgras
Maar liefst 351 (88%) van de 400 spelers is uitgesproken tégen het spelen van wedstrijden op kunstgras. (Sinds de publicaties in de media van vorige week zijn inmiddels ook de stemmen van PSV binnengekomen: allemaal tegen). Het meest gebruikte argument daarbij is dat voetbal op kunstgras een heel ander, klinisch spelletje wordt. Bijna evenveel spelers geven aan tegen kunstgras te zijn omdat het spelen op kunstgras sneller blessures zou opleveren. Ook zijn de gevolgen op de langere termijn, naar hun mening, nog onvoldoende onderzocht. Eén op de vijf tegenstanders van kunstgras geeft aan kunstgras voor trainingen wèl acceptabel te vinden, maar niet voor het spelen van wedstrijden.

De kunstgrasenquête onder de spelers uit het Nederlands betaald voetbal werd uitgezet vóórdat bekend werd dat de KNVB Heracles toestemming verleende om het komende seizoen in de eredivisie uit te komen op kunstgras. VVCS-directeur Louis Everard: ‘We zijn verbaasd dat de spelers, die in deze kwestie toch op z’n minst een relevante partij zijn, helemaal niet gehoord zijn. In Schotland (zie kader) werd de spelersvakbond wèl geraadpleegd.’

De reacties van de KNVB en van Heracles waren even veelzeggend als teleurstellend. Al voor de uitslag meldde KNVB-directeur Henk Kesler in Sportweek teleurgesteld: ‘Ik maak het niet meer mee dat alle clubs kunstgras hebben. Er zijn altijd wel clubs die zeer aan tradities en gras hangen.’

En voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo veegde de uitkomst van 92% tégen eenvoudigweg weg door te stellen dat er ook onderzoeken zijn waarin spelers wèl positief zijn. Louis Everard: ‘Maar wij hebben de enquête juist heel neutraal opgesteld. Het is ook niet ónze mening. Wij waren juist benieuwd naar de mening van de spelers, omdat die in deze kwestie zelden gehoord wordt. Als 92% van de spelers vóór kunstgras was geweest hadden we het net zo breed uitgedragen.’

Toch liet de Heracles-voorzitter tot slot nog zuur optekenen ‘dat de VVCS zich beter kon bezighouden met het opkomen voor de belangen van de spelers’. Everard: ‘Tsja, het is toch wel veelzeggend als een clubvoorzitter niet inziet dat zeker ook hiermee de belangen van de spelers gemoeid zijn.’