Spelersbegeleiders VVCS reizen naar de Turkse kust

11 januari 2013

Afgelopen maandag zijn Louis Laros en Patrick van Diemen vertrokken naar Belek (Turkije). Verschillende Nederlandse en buitenlandse clubs zijn hier neergestreken voor een trainingskamp. Door onder meer trainingen en wedstrijden te bezoeken kan er in een informele setting met de spelers, trainers  en technisch directeuren gesproken worden. Tevens worden nieuwe contacten gelegd met de vele aanwezige clubs uit onder andere Turkije, Rusland, en Duitsland. De laatste jaren kiezen veel clubs voor Belek, vanwege de goede faciliteiten.

Maandagmiddag, na aankomst in Antalya, werd meteen koers gezet naar Lara waar een Limburgse derby op het programma stond. VVV-Venlo en Fortuna Sittard speelden tegen elkaar. Een groot aantal spelers van VVV-Venlo die zich door de VVCS laat begeleiden kwam in actie. Tijdens en na de wedstrijd is gesproken met de technische leiding van beide clubs.
Na de wedstrijd door naar het hotel in Belek, een half uur rijden van Antalya. In dit hotel verbleef ook PEC Zwolle.

Dinsdag 8 januari vertrokken Laros en Van Diemen naar Hotel Susesi, dit hotel was de thuisbasis voor onder andere Willem II, Gencerbirligi, Ahlen en Greuther Furth. In de ochtenduren stond een gesprek met Marc van Hintum, technisch directeur van Willem II, op het programma. Hierna werd er bijgepraat met Edward Sturing, assistent trainer van Gencerbirligi. Hij had boeiende verhalen over het hectische Turkse leven en hij vertelde alle ins en outs van het Turkse voetbal. Vervolgens de auto in om PEC Zwolle in actie te zien. Na deze wedstrijd door naar de eerste wedstrijd van Willem II tijdens hun trainingskamp. Onder Siberische omstandigheden, het had eerder deze dag gesneeuwd, kwamen de meeste spelers van de ploeg uit Tilburg binnen de lijnen.

Woensdagochtend, voorafgaand aan de eerste training van PEC Zwolle, stond een gesprek gepland met Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC Zwolle. In een informele setting werd gesproken over de spelers en de koers die de club de komende jaren wil varen. Daarna door naar het Cornelia resort waar AZ Alkmaar zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft. Onder het genot van een glas Turkse thee werd met Earnest Stewart gesproken. In de middag togen Laros en Van Diemen naar het Calista resort waar RSC Anderlecht, Galatasaray, en Wolfsburg hun kamp hadden opgeslagen. Strenge beveiliging aan de poort van dit hotel, maar na enkele telefoontjes konden Laros en Van Diemen het hotel betreden. Na een hartelijke ontvangst en onder het genot van een kop koffie met John van den Brom, hoofdtrainer van RSCA, op naar de golfbaan. Onder ijzig koude omstandigheden werden 9-holes gespeeld om daarna snel naar de wedstrijd van AZ te gaan. Na afloop van deze wedstrijd volgde een onderhoud met de volledige technische staf van RSCA, koploper in de Belgische competitie. De begeleiders en de staf spraken uitgebreid over spelers en de ontwikkelingen in het internationale voetbal. Tevens werden wat anekdotes opgehaald daar assistent trainer Besnik Hasi en Van Diemen, die enkele jaren teamgenoten zijn geweest bij RSCA.

Donderdag 10 januari begon met gesprekken met internationale contactpersonen. Zij vertelden de begeleiders welke clubs in het buitenland (Oost-Europa, Turkije en Rusland) nog op zoek zijn naar nieuwe spelers en op welke posities zij zich willen versterken. Daarna snel naar Lara voor een onderhoud met de technische leiding van Helmond Sport. Na afloop hadden de begeleiders tijd om met de spelers van Helmond bij te praten. Vervolgens weer naar Belek waar Willem II speelde tegen Karabukspor. Langs de lijn weer veel internationale scouts waar op informele wijze mee gesproken kon worden en gegevens werden uitgewisseld.

In de avonduren wederom een gesprek met RSC Anderlecht. In dit gesprek hebben de begeleiders een Nederlandse club in contact gebracht met directeur Herman van Holsbeeck en trainer John van den Brom teneinde de mogelijkheden van een verhuur van spelers die bij RSC Anderlecht onder contract staan te bespreken. Aansluitend een gesprek met een delegatie van Wolfsburg, met onder meer Andries Jonker, de Nederlandse assistent trainer. Wederom werd duidelijk dat er een groot verschil is in trainingsmethoden tussen Nederlandse- en Duitse clubs, en dat er ook op een andere wijze naar spelers wordt gekeken.

Vrijdag 11 januari, de laatste dag van het verblijf in Belek. Op deze dag speelden veel clubs wedstrijden. De begeleiders moesten bepalen welke wedstrijden bekeken zouden worden. Eerst bezochten zij een training van AZ Alkmaar. Onder perfecte omstandigheden trainde slechts een gedeelte van de selectie. De overige spelers zouden later op de dag een wedstrijd spelen. Na de training weer terug naar het hotel om kennis te maken met een aantal Duitse clubbestuurders. De middag stond in het teken van wedstrijden kijken. Allereerst FC Emmen- Young Africans, een ploeg uit Tanzania die wordt getraind door de Nederlander Ernie Brandts. Na deze wedstrijd snel door naar een ander trainingscomplex waar de wedstrijd RSCA- Heracles Almelo gespeeld werd. Bij terugkeer in de avonduren in het hotel moest de koffer worden gepakt voor het vertrek naar Nederland.

Al met al een zeer geslaagde trip waar Louis Laros en Patrick van Diemen in een informele setting met veel bestaande contacten om de tafel hebben kunnen zitten en waar het reeds bestaande internationale netwerk weer verder is uitgebreid!