Thijs Oosting: talent van AZ O19

11 september 2017

Thijs Oosting maakte vorig seizoen de overstap van FC Emmen naar AZ. In Alkmaar kende het 17-jarige talent een uitstekend eerste jaar.

De middenvelder ontpopte zich snel tot belangrijke pion bij AZ onder 17, het team dat door Denny Landzaat wordt getraind. ‘Soms stonden we anderhalf uur na de training nog vrije trappen te oefenen.’

Oosting herinnert zich het moment nog goed. Het was op een zaterdagochtend, een paar uur voor de wedstrijd tegen FC Groningen toen de fysieke trainer bezorgd naar hem toe kwam. Uit data was gebleken dat hij een dag ervoor te hard had getraind. Hij had veel te veel meters gemaakt. Wat bleek: Oosting had met zijn trainer na de training nog anderhalf uur vrije trappen en afstandschoten geoefend. Het zendertje dat hij droeg, had elke meter geregistreerd.
De fysieke trainer was op zijn zachtst gezegd niet blij. De spelers werden niet voor niets nauwkeurig gemonitord. Zij moesten op zaterdag optimaal aan de aftrap verschijnen. Om het goed te maken, beloofde Oosting zijn fysieke trainer dat hij zou scoren uit een vrije trap. Het talent hield zich aan zijn woord. ‘Toen heb ik het een beetje goedgemaakt.’
Het voorbeeld staat symbool voor de ontwikkeling die de zoon van oud-prof en mister Emmen Joseph Oosting afgelopen seizoen doormaakte. Met de overstap van FC Emmen naar AZ veranderde er veel. ‘Ik heb enorme stappen gemaakt doordat ik veel meer en harder heb getraind dan voorheen. Ik ben aantoonbaar sterker en beter geworden.’

Waar merk je dat aan?
‘Bij AZ train je meer op specifieke onderdelen. We hebben twee keer per week krachttraining in een ruimte waar alle faciliteiten voor handen zijn. Van sommige fitnessapparaten wist ik niet eens dat ze bestonden. Je zou die luxe eerder bij een club als Barcelona verwachten, maar bij AZ hebben ze het ook.’
‘Ik merkte dat ik sneller en sterker werd, kon meer gewicht tillen. Tijdens de wedstrijden raakte ik minder snel vermoeid en mijn traptechniek verbeterde door de extra trainingen met trainer Denny Landzaat. Als alle faciliteiten zo goed zijn, wil je ze ook gebruiken. Op een gegeven moment voelt het zo goed dat je alleen maar meer wilt trainen.’

Kun je tevreden zijn over je eerste seizoen bij AZ?
‘Ja, absoluut. In het begin draaiden we als team nog niet goed. Daar kwam bij dat ik geblesseerd raakte. Toen ik na zes weken weer fit was, is het eigenlijk alleen maar beter gegaan. Ik heb in februari mijn debuut voor Oranje onder 17 gemaakt. Dat was voor mij de bevestiging dat ik op de goede weg ben.’
‘Het niveau bij Oranje ligt toch weer iets hoger dan bij AZ. Dat is logisch als je in de ogen van de bondscoach de beste voetballers van een lichting bij elkaar zet. Bij Oranje krijg je ballen die je bij AZ misschien niet krijgt. We zaten met een paar jongens van AZ bij Oranje. De ervaringen die we bij het nationale team opdeden, hebben we mee teruggenomen naar de club. Daardoor ging het trainingsniveau bij AZ ook weer omhoog.’
‘Ik heb veel te danken aan de club. Zij heeft me vanaf het begin goed opgevangen. Ik ben een mensenmens, moet me ergens thuis kunnen voelen. Ik was toch de onbekende jongen die van een andere club kwam. Maar de spelers en trainers toonden direct interesse in me. Ze wilden weten hoe het met me ging en waar ik vandaan kwam. Dat heeft enorm geholpen.’

Je was afgelopen seizoen een van de bepalende spelers bij AZ onder 17 jaar. Wat verwacht je van komend seizoen?
‘Ik maak de overstap naar AZ onder 19. Jong AZ komt voor het eerst uit in de Jupiler League. Ik heb mezelf als doel gesteld om komend seizoen mijn debuut in het betaalde voetbal te maken. Eerst wil ik me bewijzen bij Jong AZ. Als dat is gelukt, mag ik van mezelf pas aan het eerste gaan denken.’

Het volledige interview is te lezen in De Contractspeler editie augustus 2017