UEFA waarschuwt voor nieuwe lichting internationale match fixers

8 september 2020

Via de UEFA begrepen wij dat diverse scheidsrechters via hun social media kanalen werden benaderd met het verzoek om tegen een vergoeding van €30.000,00 wedstrijden te manipuleren. De scheidsrechters in kwestie hebben hiervan melding gemaakt.

Het lijkt erop dat deze generatie fixers gebruik maakt van hele nieuwe manipulatietechnieken. Zij doen zich voor als Aziaten en versturen hun berichten in het Engels. In alles lijkt dit op de oplichtingsmails waarmee bedrijven vaak geconfronteerd worden.

Deze gebruikte tactieken van cybercriminaliteit werden nog niet eerder waargenomen. Het is niet uitgesloten dat match fixers vaker zullen proberen spelers, scheidsrechters en andere officials via sociale media te benaderen.

De VVCS adviseert haar leden dan ook om hun privacy instelling op social media nog eens goed te controleren. Hoe meer er vrij toegankelijk te vinden is, hoe kwetsbaarder een speler is voor bijvoorbeeld match fixers.

Voor het geval je daadwerkelijk benaderd wordt, weet dan dat je dit hebt te melden bij het bestuur betaald voetbal (of het bestuur amateurvoetbal indien het gaat om wedstrijden onder verantwoordelijkheid van het bestuur amateurvoetbal). Dit kan via de Tiplijn Matchfixing van de KNVB (https://www.knvb.nl/over-ons/contact/matchfixing) of via de VVCS (e.levchenko@vvcs.nl) wij zullen je dan verder begeleiden in dit proces.

Voor verdere vragen over dit onderwerp kun je uiteraard contact opnemen met de VVCS.