‘Vaccinatiegraad onder profvoetballers met 75 procent aan de lage kant’

7 januari 2022

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt hard op en ook de Nederlandse voetbalwereld ontkomt niet aan het virus.

Uit een enquête van spelersvakbond VVCS blijkt dat bijna de helft van alle profspelers (ere- en eerste divisie) die aan het onderzoek mee hebben gedaan in de afgelopen twee jaar een corona-infectie heeft doorgemaakt.

Van de 157 spelers die de enquête invulden, gaven er 70 (44,6 procent) aan corona te hebben gehad.
‘Dat is op zichzelf best veel, maar gelukkig zaten er nauwelijks ziekenhuisopnamen bij. Slechts één voetballer gaf aan dat hij opgenomen is geweest, maar niet naar de IC hoefde’, vertelt prof. dr. Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken van FIFPRO en betrokken bij het VVCS-onderzoek.

Van de ondervraagden gaf 75 procent aan zich te hebben laten vaccineren.

‘Dat is aan de lage kant, zeker als je kijkt naar omringende landen. Ik heb ook data van Frankrijk, daar is het bijna 100 procent. Maar daar zal ook meespelen dat je per 15 januari gevaccineerd móét zijn om deel te mogen nemen aan sociale activiteiten. Daar valt voetbal ook onder’, aldus Gouttebarge.

Vrije keuze
Van de gevaccineerde spelers die aan het onderzoek meededen, gaf één op de vijf aan dat het niet als een vrije en eigen keuze voelde om zich te laten prikken. De meeste spelers hebben zich laten vaccineren vanwege hun eigen gezondheid en die van hun omgeving. Maar ook een advies van de club en het niet meer te hoeven testen voor een wedstrijd kwamen als antwoorden naar boven.

Een week voor de herstart van de competitie nemen de coronazorgen bij veel eredivisieclubs toe. Meerdere clubs kampen met besmettingen binnen de selectie en zijn om die reden niet op trainingskamp gegaan of hebben hun trainingskamp moeten afbreken.