Zoals Vincent Janssen het deed, deed nog niemand het. In een jaar tijd klom hij op van de eerste divisie (Almere City FC) naar de top van de Premier League (Tottenham Hotspur). Hij werd in twaalf maanden veertig keer zoveel waard. Voor het eerst doet hij uitgebreid zijn verhaal over zijn turbulente zomer.
Hollandse voetbalsprookjes zijn er in overvloed. Kees Rijvers die in 1950 met zijn kersverse bruid van NAC Breda naar het hem volkomen onbekende Saint-Etienne ging, omdat hij per se prof wilde worden. Hij kon fluiten naar het Nederlands elftal en moest vrezen voor de belastingdienst, want op profvoetbal rustte in die dagen in Nederland nog de banvloek.
Wat te denken van Jerrel Hasselbaink die via de amateurs en de lagere Portugese divisies opklom tot de Spaanse en Engelse top? Of van Klaas-Jan Huntelaar die ‘te babyachtig’ was voor PSV en zelfs op de bank zat bij degradant De Graafschap om via AGOVV, SC Heerenveen en Ajax zijn weg te vinden naar Real Madrid, AC Milan en Schalke? Clarence Seedorf ging na de Champions League te hebben gewonnen met Ajax al op zijn negentiende naar Sampdoria en won daarna met Real Madrid en AC Milan nog drie Cups met de grote oren.
Maar de route-Vincent Janssen, in een jaar tijd van de eerste divisie opklimmen naar de top van de Premier League, bestond nog niet. Mounir El Hamdaoui ging vanaf Excelsior naar Tottenham Hotspur, maar dat was toen geen top drie-kandidaat. Bovendien werd die spits vooral gehaald voor de beloften. Ruud van Nistelrooy? Speelde nog vier jaar in de eredivisie. Jaap Stam nog 2,5 jaar.
Janssen lacht als het hem ter oren komt. ‘Is dat zo? Ik heb het niet bijgehouden dus ik geloof je meteen.’
Weer lacht hij. Ja, het is allemaal best wel onwerkelijk, zijn overstap van Almere City naar AZ in de zomer van 2015 en daarna door naar Tottenham Hotspur in die van 2016. Tussendoor maakte Janssen ook nog zijn debuut in Oranje waar hij inmiddels is opgeklommen tot eerste spits.
Hoe vreemd is het om ruim 20 miljoen euro waard te zijn?
‘Heel vreemd. Ik voel me niet anders dan hiervoor. Dat weten mijn vrienden en familie ook. Het is een getal. In Engeland worden die bedragen steeds makkelijker betaald. Ik onderga het gewoon. Dit is de wereld waar we nu in leven. Ik sta nog niet in de top 10 van toptransfers.’
Het volledige interview is te lezen in De Contractspeler editie augustus 2016