Voetballers ontdekken studieboeken

11 september 2014

Ze spotten met het cliché van ‘de domme voetballer’, het groepje mannen dat op een doordeweekse avond het kantoor van de voetbalvakbond VVCS komt binnenlopen.

Zeventien man sterk zijn ze, voetballend in de Jupiler League maar ook in de eredivisie. En vanaf deze maand volgen ze aan de VVCS Academy de HBO opleiding Topsportmanagement & Ondernemerschap. Opvallend, van de zeventien nieuwe studenten komen er acht uit de eredivisie.

FC Twente-spelers Nick Marsman, Tim Breukers en de zonder contract zittende oud-Twente-speler Wout Brama noemen zich ‘de drie wijzen uit het oosten’. Gekscherend, want ze zijn serieus bezig met hun toekomst. “Oudere spelers waren misschien binnen na hun carrière, wij niet,” omschrijft Marsman de motivatie.

Aan de bak
Voetballers kunnen sinds  2007 voor een opleiding op maat terecht bij de VVCS Academy. Zij constateren een gestage toename van het aantal studenten. Het zijn er inmiddels al 150. Arjan Ebbinge, zelf oud-prof bij onder andere FC Groningen, sc Heerenveen en NEC, coördineert de opleidingen. Volgens hem hebben spelers steeds vaker door dat je het met alleen een voetbalcarrière niet gaat redden in de maatschappij: “Na het profvoetbal moeten ze aan de bak. In het verleden bleek een hoop jongens daar niet over na te denken. Ze hadden geen diploma en wisten niet wat ze moesten aan het eind van hun profbestaan. De huidige generatie denkt daar beter over na.”

Lagere salarissen
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde prof tien jaar profvoetballer is. Daarna wacht in veel gevallen de ww. En de salarissen zijn ook niet meer torenhoog. Slechts 2 à 3 procent van de voetballers is na de carrière financieel onafhankelijk. In de eredivisie verdient bijna de helft van de spelers maximaal 50.000 euro. En in de Jupiler League ligt het salaris nog veel lager. Een derde verdient daar maximaal 25.000 euro.
Uit cijfers van het UWV blijkt dat op dit moment bijna driehonderd profvoetballers werkloos zijn. De uitkeringsinstantie merkt dat veel ex-voetballers moeite hebben om na een topsportcarrière helemaal opnieuw te beginnen. Ze blijven vaker langer werkloos dan gemiddeld. Wel is er een kentering gaande. Jonge ex-voetballers zijn vaker beter opgeleid dan de generatie hiervoor.
De voetballers die tijdens hun carrière al aan een studie of opleiding beginnen, beseffen dat ze ook na het voetbal nog jaren zullen moeten werken. Degenen die voor een HBO-studie kiezen wacht een pittige tijd. De studie duurt vier jaar. De lessen zijn klassikaal en virtueel,  onder auspiciën van HBO Da Vinci Drechtsteden.

Verplichte lesuren
Voor Brama zijn juist de verplichte lesuren een reden om eraan te beginnen: “Ik heb wel eerder cursussen gedaan, maar dan moest je alles in je eigen tijd doen. Dat werkt voor mij niet. Nu heb ik een verplichte avond les per week. Dat werkt als een stok achter de deur.” Breukers vindt dat betaald voetballers genoeg tijd hebben om een studie ernaast te doen: “Ik vind dat je naast het voetbal veel tijd over hebt. De vraag is dan waar je die tijd aan besteedt. Vier jaar studie lijkt lang, maar je krijgt er ook veel voor terug.” Ook op een lager niveau, MBO, stromen steeds meer voetballers in. De combinatie leren en topsport wordt ook bij voetballers steeds normaler.

Zie ook het filmpje: http://nos.nl/video/695218